Het altijd al rebelse kamerlid Jacques Monasch vindt dat de PvdA-top een ‘poppenkast’ maakt van de lijstrekkersverkiezing. Hij maakte vandaag bekend het in de strijd om het leiderschap van de sociaal-democraten op te nemen tegen Lodewijk Asscher die zich volgens de NOS definitief kandidaat stelt en huidig fractieleider Diederik Samsom.

Maar echt open is die strijd niet volgens Monasch. Hij beschuldigt Asscher en Samsom bij de lancering van zijn campagne van ‘politieke matchfixing’. Monasch wilde eerder nog de Haagse politiek verlaten, maar vindt dat de achterban een alternatief moet hebben voor de ‘voorgekookte’ strijd om het lijsttrekkerschap waarin beide kandidaten zich met de VVD hebben verbonden.

Monasch maakte zijn kandidatuur vandaag officieel bekend en heeft op zijn website een ondersteuningsverklaring voorgekookt die mensen kunnen invullen en naar hem kunnen toesturen.

Aan het eind van de middag werd ook bekend dat vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher echt een gooi gaat doen naar het lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid. Dat melden ingewijden donderdag tegenover de NOS. Maandag zal hij zijn kandidatuur toelichten, aldus de publieke omroep.

Eerder op de dag riepen een aantal lokale PvdA-bestuurders hem middels een open brief in de Volkskrant nog op zich verkiesbaar te stellen:

"Lodewijk Asscher laat keer op keer zien dat hij begrijpt dat je de moderne tijd kunt omarmen op éigen voorwaarden, dat de markt niet heilig is, dat je kunt beschermen wat van waarde is", schreven de lokale bestuurders in de brief.

Kandidaten hebben nog tot 24 oktober om zich aan te melden voor het lijsttrekkerschap. Van 24 november tot 8 december kunnen de leden van de Partij van de Arbeid vervolgens hun stem uitbrengen.