• De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent.
  • Het bruto binnenlands product lag 3,4 procent onder het niveau van voor de crisis.
  • Voor heel 2021 rekenen economen op herstel van de economie als de coronamaatregelen worden afgebouwd met de uitbreiding van vaccinatieprogramma’s.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw in een recessie beland, met twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020. Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang is technisch sprake van een recessie.

Per saldo is de Nederlandse economie nog 3,4 procent kleiner vergeleken met het niveau van voor de coronacrisis.

Kijk je op jaarbasis, dan kromp de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,8 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Het CBS merkt op dat de consumptie door huishoudens daalde. Door de coronamaatregelen bleven cafés en restaurants gesloten. Ook golden er veel beperkingen voor onder andere winkels, bioscopen en musea.

Consumenten gaven ook minder uit aan vervoer, kleding, schoenen, woninginrichting, auto’s en motorbrandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie.

Alles bij elkaar werd er door huishoudens 3,5 procent minder uitgegeven in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het zelfs om 8,5 procent wat huishoudens minder besteedden. Verder daalden de overheidsuitgaven op kwartaalbasis met 1,5 procent.

Er waren ook sectoren die het goed deden. Zo droegen de bouw, de zakelijke dienstverlening en de industrie positief bij aan de economische ontwikkeling. De investeringen stegen met 3,7 procent.

De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 1,6 en 1,3 procent toe. Dit alles zorgde ervoor dat de krimp wat werd gedempt, aldus het statistiekbureau.

Groeiherstel in 2021

Voor heel 2021 rekenen economen op herstel van de economie als de coronamaatregelen worden afgebouwd met de uitbreiding van vaccinatieprogramma's.

In de basisraming voor dit jaar gaat het Centraal Planbureau uit van een economische groei van 2,2 procent. En in 2022 kan de groei verder aantrekken naar 3,5 procent.

Bron: CPB
Bron: CPB

In de prognoses van het CPB komt het groeiherstel vanaf de tweede helft van dit jaar op stoom en is de Nederlandse economie eind dit jaar terug op het niveau van voor de coronacrisis.

LEES OOK: Werkloosheid daalt sterk in eerste kwartaal 2021 – vooral in de IT-sector en bouw weer veel vacatures