Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het kabinet komt vrijdagavond met de aankondiging van een korte, milde lockdown van drie weken. Dat melden diverse media waaronder de NOS. Daarin moeten winkels, restaurants, cafés en kroegen hun deuren om 19.00 uur sluiten. Ook mogen mogelijk maximaal vier mensen thuis op bezoek komen. Iedereen wordt opgeroepen weer thuis te gaan werken.

Bronnen bevestigen dat hierover vrijdag de officiële besluiten vallen. Tijdens de coronapersconferentie vrijdag om 19.00 uur worden de maatregelen aangekondigd, zaterdag om 19.00 uur gaan ze in. Het kabinet is tot deze maatregelen gekomen na urenlang overleg op het Catshuis.

Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht.

Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming.

Winkels noemen maatregelen symboolpolitiek

Het eerder moeten sluiten van winkels is volgens de winkelbedrijven zelf echter niet de oplossing. Brancheorganisatie van non-food winkels INretail spreekt van "symboolpolitiek".

Een woordvoerder van INretail benadrukt dat vanuit de winkelbranche voorstellen zijn ingediend bij het OMT en het kabinet. Dan gaat het om afstand houden, mondkapjesplicht, spatschermen, een maximaal aantal bezoekers per winkel en looproutes. Maatregelen die volgens INretail de beste manier zijn om besmettingen te voorkomen, maar die ook het meeste draagvlak hebben.

De brancheorganisatie wijst er weer op dat winkels als doorstroomlocatie "nooit op het lijstje" hebben gestaan van besmettingshaarden. Volgens INretail zijn winkels goed voor 0,7 procent van de besmettingen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat veel bedrijven zich niet aan een sluitingstijd van 19.00 uur zullen houden. Dat zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen over de coronamaatregelen die volgens hem onacceptabel zijn en komen "als een complete verrassing".

Felle discussie over 2G-systeem

Na de drie weken hoopt het kabinet de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad.

Zo'n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

LEES OOK: Advies aan kabinet: korte lockdown en geen QR meer voor alleen negatieve test – CNV heeft begrip voor OMT-voorstel