• Met 16.364 positieve tests in het afgelopen etmaal is het uit december vorig jaar daterende dagrecord van 12.997 vastgestelde besmettingen verbroken.
  • Het is de achtste dag op rij dat er meer dan 10.000 positieve tests werden gemeld bij het RIVM.
  • Het kabinet is het nog niet eens over nieuwe maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er 16.364 meldingen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen.

Ook het gemiddelde bereikte een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen testten 86.384 mensen positief, gemiddeld 12.341 per dag. Dat record stond sinds 22 december vorig jaar. In zeven dagen tijd waren toen 82.099 besmettingen bevestigd, gemiddeld 11.728 per dag.

Het is de achtste dag op rij met meer dan 10.000 positieve tests, en ook dat is een Nederlands record.

Het aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen ligt ruim 48 procent hoger dan het aantal in de week ervoor. Dat percentage stijgt voor de zevende dag op rij, wat betekent dat het virus weer aan snelheid wint.

Amsterdam telde de meeste vastgestelde besmettingen. In de hoofdstad werd het coronavirus aangetroffen bij 616 inwoners. Dat is het hoogste aantal in welke gemeente dan ook sinds 18 juli. Rotterdam registreerde 586 nieuwe gevallen, Den Haag 389 en Utrecht 263. Daarna volgen Barneveld (238) en Ede (224). Alleen in Noord-Beveland en op Vlieland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Het RIVM kreeg 26 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting waren overleden. Rotterdam, Lelystad, Roermond en Hendrik-Ido-Ambacht hadden elk twee doden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen zeven dagen zijn 166 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna 24 per dag. Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Het sterftecijfer is deze week terug op het niveau van april, toen de vaccinatie van het grote publiek net was begonnen.

Kabinet nog niet eens over nieuwe maatregelen

Een deel van het demissionaire kabinet is opnieuw bijeen in het Catshuis om te praten over de aanpak van het coronavirus. Donderdagmiddag werd het overleg afgebroken, naar verluidt omdat de bewindslieden het nog niet eens konden worden over de te volgen koers. Vrijdag moeten besluiten worden genomen, dan is er ook weer een persconferentie.

De discussie in het Catshuis verliep volgens ingewijden eerder op de dag moeizaam. Vanwege het hoge aantal besmettingen is inmiddels moeilijk meer vast te stellen waar mensen worden aangestoken. Dat maakt het ook weer moeilijker om nieuwe maatregelen te onderbouwen.

Een betrokkene sprak van "enorme verdeeldheid". Er zijn flinke zorgen over het draagvlak voor nieuwe maatregelen, en hoeveel er nog kan worden gevraagd van mensen die voor vaccinatie hebben gekozen. Zij zijn verhoudingsgewijs maar verantwoordelijk voor een klein deel van de ziekenhuisopnames.

De vraag is wat voor maatregelen het kabinet op korte termijn kan nemen. Het verplichten van 1,5 meter afstand kan bijvoorbeeld niet van de ene op de andere dag, omdat hier een wetswijziging voor nodig is. Hetzelfde geldt voor de toepassing van het coronatoegangsbewijs op meer plekken dan nu het geval is.

Dan blijven maatregelen over als een vroegere sluiting van de horeca, placering of het sluiten van bepaalde sectoren. Het onderwijs lijkt volgens ingewijden vooralsnog buiten schot te blijven.

Sinds het overleg 's middags werd afgebroken, is duidelijk geworden dat het aantal besmettingen een nieuw record heeft bereikt. Het afgelopen etmaal zijn meer dan 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.

LEES OOK: Advies aan kabinet: korte lockdown en geen QR meer voor alleen negatieve test – CNV heeft begrip voor OMT-voorstel