• Het kabinet overweegt serieus om volgende week een avondklok in te voeren, melden bronnen in Den Haag.
  • Verder streeft het kabinet ernaar de basisscholen en kinderopvang op 25 januari weer te openen.
  • Dat hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus.
  • Middelbare scholen blijven naar het lijkt wel dicht zolang de lockdown geldt.

De invoering volgende week van een avondklok ligt voor het kabinet als serieuze optie op tafel. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover.

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters, aldus RTL.

Ook in het kabinet zitten alle partijen niet op een lijn. D66 heeft aangegeven geen voorstander te zijn.

Maar door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig anders meer voor handen is.

De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan. De Britse variant van het virus is vermoedelijk veel besmettelijker dan de 'gewone' variant.

Een bron verwacht dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de avondklok dinsdagavond tijdens hun persconferentie ook niet gaan aankondigen. Mogelijk zullen ze het zeggen dat het een optie is en dat het aan de Kamer wordt voorgelegd.

Het OMT zou in zijn laatste rapport aan het kabinet de avondklok ook niet hebben geadviseerd. De avondklok kwam tijdens het Catshuisberaad afgelopen zondag weer serieus op tafel te liggen.

Vorig najaar werd ook nagedacht over de invoering van de avondklok. Toen was het de bedoeling dat de maatregel alleen zou worden ingevoerd in enkele regio's met de meeste besmettingen. Uiteindelijk zag het kabinet er toen vanaf.

Kabinet hoopt basisschool en kinderopvang op 25 januari te openen

Het kabinet streeft er verder naar basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer te openen, zeggen ingewijden.

Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de 'Britse variant' van het coronavirus. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet een besluit.

In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar zondag werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven.

Het kabinet kondigt dinsdag namelijk naar verwachting aan dat de lockdown, die sinds half december van kracht is en tot zeker 19 januari zou gelden, wordt verlengd met waarschijnlijk drie weken. Middelbare scholen blijven naar het lijkt wel dicht zolang de lockdown geldt.

Uitbraak van de Britse variant in Bergschenhoek

Op een basisschool in Bergschenhoek was eind vorige maand een uitbraak met de 'Britse variant' van corona. Eerder leken kinderen nauwelijks vatbaar voor corona, maar deze nieuwe variant lijkt zich ook onder hen te verspreiden. Hierover wil het kabinet eerst meer duidelijkheid, voordat scholen mogelijk eerder opengaan.

De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker, maar wel besmettelijker. Na de uitbraak in Bergschenhoek bleken zeker dertig mensen in de regio besmet te zijn met het gemuteerde virus. Landelijk ligt dit aantal inmiddels rond de vijftig.

De PO-raad zegt een groot voorstander te zijn van heropening, mits het "veilig en verantwoord" is. "Als het RIVM zegt dat het veilig en verantwoord is, zullen we daarin meegaan en zijn advies volgen", aldus de zegsman van de sectororganisatie voor het primair onderwijs.

Lees meer over de coronacrisis: