- Litouwen heeft software ontdekt op een smartphone van de Chinese fabrikant Xiaomi die tot wel 449 Chinese termen censureert.
- De censuursoftware is op dit moment niet actief in Europa, maar kan volgens de experts op elk moment aangezet worden.
- Xiaomi is de tweede Chinese smartphonefabrikant die in opspraak komt. Eerder kreeg Huawei het zwaar te voortduren doordat het gebruik zou maken van spionagesoftware.
EU-lidstaat Litouwen heeft consumenten gewaarschuwd voor censuursoftware op telefoons van het Chinese Xiaomi. Daarmee kunnen teksten worden gedetecteerd en geblokkeerd die gevoelig liggen in China, concluderen experts van de Litouwse overheid.
Het gaat onder meer om ‘Tibet moet worden bevrijd’, ‘lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan’ en ‘democratische beweging’.
“Onze aanbeveling is om geen nieuwe Chinese telefoons te kopen. En om toestellen die al zijn aangeschaft zo snel mogelijk weg te doen”, zei onderminister van Defensie Margiris Abukevicius bij de presentatie van een onderzoeksrapport met de beschuldigingen.
De censuurfunctie zou op het Mi 10T 5G-toestel van Xiaomi staan en momenteel niet zijn geactiveerd in de ‘regio Europese Unie’. Cyberexperts van de Litouwse overheid waarschuwen wel dat de filter op afstand kan worden aangezet.
In het rapport van het cybercentrum staat dat momenteel 449 Chinese termen gecensureerd kunnen worden op de Xiaomi-telefoon. De lijst met verboden begrippen zou ook doorlopend worden aangepast. Het toestel zou bovendien versleutelde gegevens naar een server in Singapore sturen.
De Litouwse onderzoekers zeggen dat hun bevindingen ook relevant zijn voor andere landen waar toestellen van Xiaomi worden gebruikt. Het Chinese bedrijf ontkent via een Nederlandse woordvoerder dat zijn apparaten "communicatie van of naar zijn gebruikers" censureren.
"Xiaomi heeft en zal nooit het persoonlijke gedrag, zoals zoeken, bellen, surfen op het web of het gebruik van communicatiesoftware van derden, van onze smartphonegebruikers beperken of blokkeren", stelt Xiaomi. Het bedrijf benadrukt ook aan de Europese privacywetgeving AVG te voldoen.
"We nemen de aantijgingen in het rapport serieus. Hoewel wij de karakterisering van bepaalde bevindingen betwisten, schakelen we een onafhankelijke externe deskundige in om de punten in het rapport te beoordelen. We hebben vertrouwen in de integriteit van onze apparaten en de naleving van wet en regelgeving door ons bedrijf, en we denken dat een derde partij dit zal verifiëren voor onze gebruikers en partners", stelt het bedrijf verder.
De relatie tussen China en Litouwen staat momenteel onder grote druk. Het Oost-Europese land heeft Taiwan deze zomer toestemming gegeven een kantoor te openen dat ook de naam Taiwan draagt. China ziet het democratisch bestuurde Taiwan, een eiland voor de Chinese kust, als afvallige provincie en reageerde daar woedend op.
Xiaomi is niet de eerste Chinese smartphonefabrikant die in opspraak komt voor het inbouwen van dubieuze software. Eerder werd Huawei ervan beschuldigd spionagesoftware in hun netwerkapparatuur en telefoons te verbergen. Harde bewijzen zijn nooit getoond, maar toch verbood de VS verkoop van apparaten van het merk. Andere landen gingen niet zover, maar ook daar kreeg het merk te kampen met teruglopende verkoopcijfers.
Xiaomi is op dit moment marktleider in het Europese smartphonesegment. Het dook als enige merk in het gat dat Huawei achterliet en kapitaliseerde verder met hun aanbod van relatief goedkope, maar technisch hoogstaande toestellen.