Je zult het maar hebben: Steve Jobs als vader.

Lisa Brennan-Jobs is dochter van, en daar schreef ze een ontluisterend boek over.

Zo vroeg Lisa’s moeder Chrisann Brennan, nadat zij en Jobs uit elkaar waren gegaan, of Jobs een bepaald huis voor haar en haar dochter kon kopen. Steve “vond het een leuk huis” en kocht het vervolgens voor zichzelf en zijn nieuwe partner Laurene Powell Jobs.

Althans, dit schrijft The New York Times. Een verslaggever van de krant las het boek Small Fry van Brennan-Jobs en interviewde haar over de relatie met haar vader.

Natuurlijk zijn we al jaren op de hoogte van de minder mooie kanten van deze relatie. Zo claimde Jobs dat Lisa zijn dochter niet was en weigerde hij alimentatie te betalen totdat de rechter hem daartoe dwong.

Toch geeft het boek een nooit eerder vertoond inkijkje in de pedagogische kwaliteiten van Steve Jobs en het huishouden waarin zijn dochter opgroeide.

Brennan-Jobs wil de rol van rechter niet op zich nemen en heeft verklaard haar vader te hebben vergeven en ook zijn positieve kanten te willen belichten. "Ben ik er dan niet in geslaagd de dierbaarheid en het plezier naar voren te brengen? De genegenheid tussen ons en de enorme vreugde van het bij hem zijn, wanneer hij in goede doen was?", vroeg Brennan-Jobs aan de New York Times.

Sommige details zijn schokkend

Dat neemt niet weg dat sommige details schokkend zijn. Zo weigerde Jobs op een dag de verwarming in zijn dochters slaapkamer aan te zetten, om haar "normen en waarden bij te brengen".

Bij een andere gelegenheid gedroeg Jobs zich zeer ongepast met Powell Jobs in het bijzijn van zijn dochter. The New York Times:

Mevrouw Brennan-Jobs beschrijft hoe hij mevrouw Powell Jobs op een dag omhelsde, haar kuste, borsten en bovenbeen betastte en daarbij theatraal kreunde.

Toen mevrouw Brennan-Jobs wilde weglopen, hield haar vader haar tegen: "Hey Lis", zei hij. "Blijf hier. We hebben een familiemoment en ik vind het belangrijk dat je probeert lid te zijn van die familie." Ik zat stil en keek weg terwijl hij kreunde.

Lisa Brennan Jobs

Foto: Een gedateerde foto van Lisa Brennan-Jobs. Bron: Wikimedia Commons

Eerder vertelde Lisa (40) in Vanity Fair over hoe zij en haar vader van elkaar waren vervreemd toen ze jong was. "Nu zie ik dat we tegenovergestelde doelen hadden. Voor hem was ik een smet op zijn grootse carrière - ons verhaal paste niet bij het verhaal van grootsheid en deugd dat hij voor zichzelf bedacht had."

"Mijn bestaan verstoorde zijn sterrendom. Voor mij gold het omgekeerde: ik wilde juist bij hem zijn. Naarmate ik dichter bij hem was, voelde ik me minder beschaamd. Hij was de buitenwereld en bood me een podium."

Ooit hoorde ze haar moeder zeggen dat Jobs een nieuwe Porsche kocht telkens wanneer er lakschade of een kras was. Ze vroeg haar vader of ze er eentje mocht hebben "als hij er klaar mee was". Hij beet haar toe: "Je krijgt niets... Hoor je me? Niets. Je krijgt helemaal niets." Uiteindelijk heeft Brennan-Jobs een erfenis gekregen van Steve.

In een verklaring lieten Powell Jobs en Jobs' zuster Mona Simpson weten dat "Lisa deel is van onze familie en dat we daarom het boek betreuren. Het komt absoluut niet overeen met onze herinneringen. De Steve Jobs die hier geschetst wordt, herkennen we niet als de echtgenoot en vader die wij kenden."

"Steve hield van Lisa en het speet hem dat hij in haar vroege jeugd niet de vader heeft kunnen zijn die hij wilde zijn. Het was een grote troost voor Steve om Lisa in zijn laatste levensdagen bij zich te hebben, en we zijn allemaal dankbaar voor de jaren die we als familie hebben doorgebracht."

LEES OOK: Zo manipuleerde Steve Jobs mensen om zijn zin te krijgen – dit kun jij leren van de overleden Apple-legende