Linkshandig zijn heeft heel wat nadelen, die ikzelf maar al te goed ken.

Mijn rechtshandige medemens hoeft zich nooit zorgen te maken over vlekken op de handen bij het schrijven of de worsteling om ‘rechtshandige’ scharen te moeten gebruiken.

Veel dingen, zoals bijvoorbeeld de nummers op een toetsenbord of het gaspedaal in een auto, zijn ontworpen zonder rekening te houden met linkshandigen, waarschijnlijk omdat ze maar 10 procent van de bevolking uitmaken.

Maar bij die 10 procent zitten wel zeer belangrijke personen uit de geschiedenis, met presidenten als Barack Obama, ondernemers als Bill Gates en mediapersoonlijkheden als Oprah Winfrey.

Zou linkshandigheid dan toch voordelen hebben?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat linkshandigheid een positieve invloed kan hebben op je leven. En wel om deze redenen:


1. Linkshandigen zijn vaak creatiever

Lees ook op Business Insider

Foto: Paula Bronstein/Getty Images

Linkshandigheid wordt in verband gebracht met “divergent denken”, de fase van het denkproces waarin je gedachten nog alle kanten op gaan. Doel van deze fase is ideeën genereren.

Daarnaast hebben onderzoekers van de Universiteit van Liverpool op basis van verschillende wetenschappelijke studies geconcludeerd dat linkshandigen een beter ontwikkelde rechter hersenhelft hebben.

De rechter hersenhelft wordt met creativiteit in verband gebracht, omdat die non-verbale, conceptuele, holistische, intuïtieve en fantasierijke processen aanstuurt, stelt Scientific American.


2. Linkshandigen zijn vaak betere sporters

Foto: Babe Ruth is een van de grootste honkballers uit de geschiedenis. Bron: General Photographic Agency/Getty Images

Het zou heel goed kunnen dat het sportieve succes van honkballer Babe Ruth te maken heeft met zijn linkshandigheid.

In 2017 publiceerde Biology Letters een onderzoek waarin werd aangetoond dat linkshandige mannen en vrouwen oververtegenwoordigd zijn in sporten als honkbal, tafeltennis, cricket en andere sporten waarbij de spelers snel moeten reageren.


3. Linkshandigen kunnen vaak beter grote uitdagingen aan

Foto: Bruce Bennett/Getty Images

In een onderzoek dat in 2013 werd gepubliceerd in Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology zijn de prestaties van 47 rechtshandigen en 50 linkshandigen getest in een serie uitvoerende taken.

Uit de resultaten blijkt dat linkshandigen mentaal flexibeler zijn en daardoor beter in staat zijn om te gaan met nieuwe situaties.


4. Linkshandigen denken vaak anders

Foto: Flickr/Brad Montgomery/Attribution license

Volgens de American Psychological Association hebben linkshandigen minder vaak een ‘gelateraliseerd’ of asymmetrisch brein. Daarbij hebben de hersenhelften elk hun eigen specialisaties. Zo kan de rechterhelft vaak goed gezichten herkennen en de linkerhelft woorden.

Bij linkshandigen kan informatie zich makkelijk van de ene naar de andere hersenhelft verplaatsen, waardoor unieke ideeën en onverwachte oplossingen voor problemen kunnen ontstaan.

“Rechtshandigen kunnen ideeën soms afwijzen, omdat ze te extreem zijn. Maar linkshandigen willen de gedachte toch uitdiepen en verder komen”, zegt psycholoog Michael Corballis van de Universiteit van Auckland.


5. Linkshandigen zijn op bepaalde gebieden vaak gezonder

Foto: Suphaksorn Thongwongboot/Shutterstock

Uit een onderzoek onder meer dan een miljoen mensen dat in 2005 werd gepubliceerd in Laterality blijkt dat linkshandigen minder vaak lijden aan artritis en zweren.

LEES OOK: Helpt het om te krassen als een automaat jouw muntstuk niet accepteert?