Om de Europese klimaatdoelen te halen, moet Nederland zijn CO2-uitstoot fors beperken. Inzetten op groene stroom helpt hierbij. Maar voor wind- en zonne-energie is veel materiaal en ruimte nodig. Bovendien kan Nederland vanaf 2030 te kampen krijgen met stroomtekorten, als we te afhankelijk worden van het weer.

De oplossing? Kernenergie, zo denken sommigen. In Limburg wordt serieus gediscussieerd over de komst van zogenoemde Small Modular Reactors (SMR’s), zo meldt Binnenlands Bestuur. Dit zijn kleine kernreactoren die qua omvang verschillen van een zeecontainer tot een half voetbalveld.

Of en wanneer die er komen, hangt af van het maatschappelijk draagvlak. Directeur van chemiecluster Chemelot Loek Radix is voor. Zijn zonnepark van 5,6 hectare is goed voor slechts een duizendste van de stroombehoefte van het chemiecluster. “We moeten 10 procent van Limburg volleggen met zonnepanelen om Chemelot van stroom te voorzien”, zegt hij na afloop van het overleg in Maastricht. “Dat gaat niet gebeuren.”

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Wat vinden de Limburgers van een kleine kernreactor in hun provincie?