Wie in het buitenland een auto huurt, moet mogelijk in Nederland belasting betalen.

Nederlanders die in bijvoorbeeld België of Duitsland een auto huren en daarmee ook op Nederlandse wegen rijden, lopen risico op een belastingclaim. De Belastingdienst kan namelijk besluiten dat je in dat geval in Nederland bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) moet betalen.

Dat overkwam een Nederlander die voor vier maanden een BMW X6 3.0D in Duitsland had gehuurd. Hij kreeg een aanslag van 835 euro voor te betalen bpm. Hoewel de Belastingdienst niet kon aantonen hoeveel kilometers de man in Nederland had gereden, was het feit dat hij in Nederland woont voldoende grond om belasting te heffen.

Paar kilometer is genoeg

De man ging naar de rechter: hij vindt dat de belastingaanslag in strijd is met de Europese vrijheid van diensten. Maar daar dacht de rechter anders over. Hij wees op een bepaling in de wet die stelt dat je bpm moet betalen als een auto aan jou ‘feitelijk ter beschikking’ staat. Ook moet de aanslag evenredig zijn aan de duur die de auto ter beschikking staat.

Meer hoeft de Belastingdienst niet aan te tonen. Of hij voornamelijk in het buitenland had gereden of niet, doet er niets toe.

Pas dus op als je een Belgische of Duitse auto huurt en ermee in Nederland gaat rijden, al is het maar een paar kilometer. Voor je het weet, krijg je een blauwe envelop in de bus.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl