Het Chinese technologiebedrijf Lenovo koopt een divisie van het Amerikaanse IBM op het gebied van computerservers.

Dat werd donderdag bekendgemaakt. De deal heeft een waarde van 2,3 miljard dollar, omgerekend circa 1,7 miljard euro.

De serveractiviteiten van IBM die de computerfabrikant overneemt, richten zich op de onderkant van de markt. Het gaat daarbij enkel om de hardwaredivisie en niet de dienstverlening. Eerder al stelden ingewijden dat de overeenkomst er aan zat te komen.

In totaal betaalt Lenovo de overname met 2 miljard dollar in contanten en de rest in eigen aandelen. Circa 7500 werknemers van IBM wereldwijd gaan over naar Lenovo.

In 2005 verkocht IBM al zijn computerdivisie aan Lenovo.

Lenovo: groot in pc's

Lenovo is de grootste producent van pc's ter wereld en zag de winst in juli, augustus en september van 2013 flink  stijgen. De onderneming profiteerde van flink hogere verkopen van smartphones en tablets.

De nettowinst van Lenovo kwam in het derde kwartaal van vorig jaar 36 procent hoger uit op 219,7 miljoen dollar, bijna 165 miljoen euro. De omzet ging met 13 procent omhoog tot 9,8 miljard dollar.

Smartphones en tablets

De verkoop van smartphones steeg met 78 procent naar 12,3 miljoen stuks in de maanden juli, augustus en september van vorig jaar. De telefoons van Lenovo worden vooral in China verkocht. Het bedrijf wil de verkoop uitbreiden naar onder meer Afrika en Latijns-Amerika.

Er gingen 2,3 miljoen tablets over de toonbank, vier keer zo veel als vorig jaar. Lenovo is naar eigen zeggen nu de op drie na grootste producent van de mobiele apparaten.

Terwijl de markt voor computers wereldwijd terugliep, wist Lenovo de verkopen toch met 2,2 procent te verhogen. Het bedrijf breidde zijn marktaandeel op de markt voor personal computers hiermee uit van 15,7 procent vorig jaar naar 17,3 procent nu.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl