Het Chinese Lenovo mag zich de grootste pc-maker ter wereld noemen. Het bedrijf verscheepte in het tweede kwartaal van dit jaar de meeste personal computers. De pc-markt als geheel kromp voor het vijfde opeenvolgende kwartaal.

Dat meldden onderzoeksbureaus IDC en Gartner.

Er werden volgens de marktonderzoekers in de maanden april, mei en juni  respectievelijk 11,4 en 10,9 procent minder pc’s verscheept in vergelijking met een jaar eerder. Beide organisaties geven cijfers voor het aantal pc’s dat fabrikanten hebben verscheept naar winkels, niet het aantal pc’s dat consumenten daadwerkelijk hebben gekocht.

Volgens Gartner zijn er 76 miljoen pc’s verscheept, terwijl IDC het op 75,6 miljoen exemplaren houdt. Dat is het laagste aantal zendingen sinds het tweede kwartaal van 2009.

De  krimp van de pc-markt houdt nu al vijf kwartalen aan en dat is de langste periode ooit dat de pc-markt niet is gegroeid. In de hele wereld werden er minder pc’s verscheept ten opzichte van een jaar geleden.

De schuldige: goedkope tablets

Zowel Gartner als IDC wijzen op de concurrentie van goedkope tablets als oorzaak van de krimp. “In opkomende markten zijn goedkope tablets het belangrijke apparaat geworden voor veel mensen. Zij stellen in het gunstigste scenario de aankoop van een pc uit”, aldus Gartner-analist Mikako Kitagawa. “Dit is ook de verklaring voor de ineenstorting van de markt voor netbooks.”

IDC-analist Jay Chou vindt de zwakke cijfers in opkomende markten zorgwekkend voor de lange termijn. Daarnaast zijn lagere prijzen en laptops met aanraakschermen volgens hem niet voldoende om de pc-markt een opkikker te geven. “Er moet nog veel gebeuren om aantrekkelijke producten in de markt te zetten die de concurrentie aan kunnen gaan met apparaten zoals tablets.”

Windows 8 vrijgepleit

Waar IDC in het vorige kwartaal nog Windows 8 aanwees als oorzaak voor de krimp, durft Gartner nu de stelling aan dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft geen blaam treft. De afname in pc-zendingen houdt daarvoor te lang aan.

Bovendien verscheepte Apple in de vorige drie maanden ook minder Macs, aldus de marktonderzoeker.

Lenovo koploper

Alhoewel Lenovo minder pc’s verscheepte dan vorig jaar, mag het zich toch de grootste pc-maker ter wereld noemen. Het Chinese bedrijf is het afgelopen jaar stuivertje aan het wisselen met HP om de koppositie.

Lenovo nam eind 2004 voor 1,25 miljard dollar de pc-divisie van het Amerikaanse IBM over. Sindsdien is het bezig aan een stevige opmars.

Zwaargewicht Hewlett-Packard (HP) zag volgens Gartner verzending van pc’s met 4,8 procent terugvallen, terwijl bij Dell sprake was van een min van 3,9 procent.

Bij dat laatste computerbedrijf is een titanenstrijd gaande om de toekomst van het concern. Oprichter Michael Dell wil samen met beleggingsfonds Silver Lake het bedrijf van de beurs halen om in alle rust Dell een metamorfose te geven. De legendarische belegger Carl Icahn dat het fonds Southeastern Asset Management vonden het bod van het kamp van Dell te laag en hebben een eigen plan. Op 18 juli moeten de aandeelhouders van Dell beslissen tot welk kamp ze behoren, schreef Z24’s Eline Ronner eerder deze week.

Lees ook op Z24

De pc is nog lang niet dood

Windows 8 té modern voor doorsnee pc

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl