Het Nederlandse leger heeft een groot tekort aan munitie en daarom zijn veel schietoefeningen afgeblazen.

Dat staat in een vertrouwelijke e-mail van de defensietop aan de officieren die RTL Nieuws in handen heeft.

De munitietekorten zijn er al langer, maar zijn nu nijpend geworden. Militairen moeten tijdens schietoefeningen nu zelf ‘pang-pang-pang’ roepen, zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws. Hij noemt dat desastreus voor het moreel van de militair. Het gaat onder meer om militairen die schiettraining moeten krijgen omdat ze op missie gaan.

Tekorten aangevuld zodra er geld is

Het ministerie van Defensie erkent dat er niet genoeg kogels zijn. De voorraden zijn soms krap door hoog verbruik bij een missie of lange leveringstijden. Zodra er extra geld beschikbaar is, worden de voorraden aangevuld, aldus Defensie. Tot dat moment worden de voorraden verdeeld.

Verschillende Kamerleden hebben zaterdagavond op het bericht gereageerd. D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob deden er op Twitter wat lacherig over, al erkende Slob wel dat het munitiegebrek een probleem is. CDA-Kamerlid Raymond Knops zei dat zijn partij het tekort aan munitie al in 2014 voorzag. De Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VoorNederland) willen opheldering van minister Jeanine Hennis over deze ‘beschamende vertoning’.