Een hedgefonds dat wordt geleid door een fameuze speculant, verwacht dat binnenkort “de hel losbreekt” op de beurs.

Het speculatieve beleggingsfonds Elliott Management van miljardair Paul Singer, dat eerder deze maand binnen 24 uur meer dan 5 miljard dollar ophaalde, zegt dat het meer contanten aanhoudt om in te zetten tijdens toekomstige onrust op de financiële markten.

De ironie wil dat Elliott toevallig ook degene is die in Nederland een felle strijd voert het het management van verf- en chemiebedrijf AkzoNobel. Elliott probeert de top van Akzo te bewegen serieus in gesprek het Amerikaanse verfbedrijf PPG, dat AkzoNobel wil overnemen.

Elliott verwacht beursdip

Het hedgefonds laat al een tijdje alarmerende berichten horen, maar in de meest recente brief voor beleggers wordt uitgelegd waarom het fonds heeft besloten extra geld op te halen.

“Wij denken dat het een goed moment is om een significante hoeveelheid cash op te bouwen”, schrijft Elliott aan investeerders in een update over het eerste kwartaal die Business Insider heeft ingezien.

"Gelet op het groepsdenken en de vastberadenheid van de beleidsmakers om 'alles te doen wat nodig is' om een toekomstige marktcrash te voorkomen, denken wij dat de bovennatuurlijke magische act van lage volatiliteit voor aandelen en obligaties zal blijven bestaan, totdat dit ineens ophoudt. En dan zal de hel losbreken (vraag ons niet hoe de hel eruit ziet...), een betreurenswaardig scenario dat toch ook uitzonderlijke en kortstondige kansen biedt. De enige manier om te profiteren van die kansen is om al directe toegang te hebben tot kapitaal."

Elliott wijst ter vergelijking op een periode tijdens de financiële crisis van de afgelopen jaren, om zijn keuze uit te leggen: op tijd contante reserves opbouwen in afwachting van betere beleggingskansen.

In 2008 belegde het hedgefonds al het overgebleven kapitaal dat investeerders hen had toevertrouwd, kort nadat zakenbank Lehman Brothers omviel. Daarmee verdiende Elliott naar eigen zeggen 800 miljoen dollar. Volgens Elliott had het bedrijf "tien keer zoveel kunnen inzetten, gelet op de onvoorstelbare (en vluchtige) kansen die er achteraf bleken te liggen."

Het hedgefonds beheerde per 1 april 33 miljard dollar, staat in de brief.