Het kost de Belastingdienst heel wat tijd, maar het levert ook flink wat op: boekenonderzoek. In 2022 besteedde de fiscus bijna 940.000 arbeidsuren aan het doorspitten van de administratie van bedrijven. De opbrengst? 840 miljoen euro, zo blijkt uit een rapportage van de Belastingdienst.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar om dit rapport gevraagd, nadat duidelijk was geworden dat het aantal boekenonderzoeken sinds 2016 drastisch is gedaald.

In totaal verrichte de Belastingdienst vorig jaar 8.707 onderzoeken. Dat zijn er ruim 1.600 meer dan een jaar eerder, waarmee de daling van het aantal jaarlijkse onderzoeken sinds 2016 een halt toe is geroepen.

Toch ging het vorig jaar nog steeds om minder dan een derde van het totaal aantal onderzoeken dat de Belastingdienst in 2016 verrichte naar aanleiding van de aangiftes van bedrijven en instellingen.

In het rapport schrijft de fiscus dat het toezicht achteraf vorig jaar nog steeds onder druk stond. Als oorzaken noemt het onder meer de krappe arbeidsmarkt, de (herstel)werkzaamheden rondom box 3, en de coronabeperkingen die in de eerste maanden van vorig jaar nog golden.

MKB gaat aan kop bij boekenonderzoek

Veruit de meeste tijd stak de Belastingdienst vorig jaar in het controleren van de administratie van het mkb. Hier besteedde het ruim 669.000 arbeidsuren aan. De opbrengt bedroeg een kleine 520 miljoen euro.

Daarna volgen grote organisaties. Hier leverden 255.000 arbeidsuren de fiscus bijna 307 miljoen euro op. Buitenlandse bedrijven die in Nederland belastingplichtig zijn leverden de Belastingdienst bijna 13 miljoen euro op. Dat kostte een kleine 16.000 arbeidsuren.

De grote organisaties leveren daarmee per arbeidsuur verreweg het meeste op. Iedere 60 minuten verdiende de fiscus met het controleren van hun boeken gemiddeld 1.204 euro. Buitenlandse bedrijven die in Nederland belastingplichtig zijn volgen met een gemiddelde opbrengst van 825 euro per uur. Het mkb, in absolute aantallen de grootste geldschieter van de Belastingdienst, bleef achter met een opbrengst van gemiddeld 776 euro per uur.

LEES OOK: Zo’n 100 deurwaarders van de Belastingdienst gaan langs bij ondernemers met een betalingsachterstand, maar niet direct om beslag te leggen