En daar ging-ie! De Falcon Heavy – met Tesla Roadster aan boord –  van Elon Musks bedrijf SpaceX vertrok dinsdagavond op zijn eerste reis naar buitenaardse oorden.

Rond 21.45 uur vertrok de Falcon Heavy vanaf het Kennedy Space Center in Cape Canaveral in Florida, na wat kleine vertragingen. De raket stuurde onder meer de kersrode Tesla Roadster van Musk in een baan om de zon. richting Mars.

De Falcon Heavy is de krachtigste draagraket in een halve eeuw. De nieuwe raket moet helpen om mensen weer verder in de ruimte te brengen, in de toekomst mogelijk zelfs naar Mars.

De lancering van de Falcon Heavy kan een forse verandering teweegbrengen in de luchtvaartindustrie, aangezien de veertig meter hoge stuwraketten (boosters) weer veilig landden op aarde nadat hun taak erop zat.

Het hele gebeuren kan gezien worden als een grote overwinning voor Musk en de private ruimtevaart. Hieronder vind je enkele hoogtepunten van de lancering van de Falcon Heavy.


Onder luid applaus van SpaceX-personeel vertrekt de raket omstreeks 21.45 uur Nederlandse tijd vanuit Florida.


De Falcon Heavy wordt voortgestuwd door 27 motoren, verpakt in drie stuwraketten — twee aan de zijkant en een in het midden van de raket.

Bron: SpaceX via YouTube

De drie stuwraketten (boosters) zorgen samen voor evenveel stuwkracht als 18 Boeing 747's.

Bron: SpaceX via YouTube

Na de hemelbestorming worden de twee stuwraketten aan de zijkant losgekoppeld van de raket, omgekeerd en teruggestuurd richting aarde.

Bron: SpaceX via YouTube

De twee onderste screenshots van de livestream laten zien hoe de twee stuwraketten afkoersen op de landingsplatforms.

Bron: SpaceX via YouTube

 En ze staan!

Bron: SpaceX via YouTube

Even later wordt ook de middelste booster losgekoppeld en vertrekt de raket - met Tesla Roadster mét paspop genaamd Starman - richting een baan om de zon.


Drie camera's aan boord van de Roadster laten zien wat Starman allemaal beleeft in de ruimte. Een tekst op het dashboard herinnert hem eraan dat hij vooral niet in paniek moet raken.

Bron: SpaceX via YouTube

SpaceX zond de hele lancering - en al wat daarna kwam - live uit. Klik op de link hieronder voor de bewegende beelden. Je kunt de hele lancering hieronder terugkijken: