Steve Jobs bracht popfenomeen Laday Gaga onbedoeld op het idee voor een nieuw internetbedrijf dat fans helpt bij het volgen van hun idool.

Lady Gaga is een fenomeen. Ook digitaal. Ze heeft 36 miljoen Facebookvrienden. Op Twitter passeerde ze in in mei de grens van 10 miljoen volgers, meer dan wie ook in de wereld. Ze is inmiddels de Amerikaanse president Obama en tieneridool Justin Bieber gepasseerd in populariteit.

De popster investeert nu ook zelf in internet. Volgens Dealbook, een blog van The New York Times, bezit ze 20 procent van de aandelen van Backplane, een nieuw bedrijf dat is opgericht door haar manager Troy Carter.

Sociaal platform

Backplane is nu nog klein – er werken zeven man – maar het werkt aan een platform waarbij fans van een artiest of sporter hun idool optimaal kunnen volgen. Mét gebruik van bestaande sociale media als Facebook en Twitter én platforms als YouTube. Backplane heeft een miljoen dollar opgehaald bij investeerders in Silicon Valley, van wie Eric Schmidt, de voormalige topman van Google de bekendste is.

Carter en Lady Gaga kregen het idee voor Backplane, toen Apple’s Steve Jobs hen om een reactie vroeg op Ping, het sociale netwerk rondom muziek. Lady Gaga vroeg Jobs honderuit over het initiatief maar zij en Carter waren minder enthousiast toen ze hoorden dat Ping nauwelijks een koppeling met bestaande grote sociale netwerken had.

Internet-savy

Daarop besloot Carter zelf een bedrijf te starten dat wél alle sociale media met elkaar verbindt. Lady Gaga is informeel adviseur.

Lady Gaga kent de hoofdrolspelers in de internetwereld persoonlijk. Google's Larry Page noemt ze Larry Google.

Manager Carter speelt een hoofdrol bij de digitale promotie van Lady Gaga. Hij is sinds vier jaar haar manager, nadat hij eerder onder andere Will Smith begeleidde. Carter omarmde het internet om minder afhankelijk te zijn van radio-en tv-stations bij de promotie van zijn artiest. Hij kan nu zelf zijn platformen kiezen.

Zo sloot hij al deals met Google - Lady Gaga promootte Chrome - en Zynga, het bedrijf achter het bekende Facebookspel Farmville.

Onlangs nog lanceerde Lady Gaga via Amazon haar nieuwe album voor een spotprijs, wat de servers van de online retailer deed kraken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl