Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst consumenten in de Europese Unie een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De verkoop van vlees uit het lab is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar Nederland kwam vorig jaar met regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maakt.

Singapore maakte het enkele jaren geleden al wel mogelijk om ‘gecultiveerd’ vlees te verkopen. Daardoor moest Meatable voorheen producten in de Aziatische stadstaat laten proeven. Nu mag een panel met onder meer een chef-kok in Leiden de tanden zetten in kweekvlees.

Het in 2018 opgerichte Meatable heeft een methode ontwikkeld waarmee cellen van een dier in een bioreactor uitgroeien tot het spier- en vetweefsel, oftewel vlees. Volgens het bedrijf is dit de toekomst. De vraag naar vlees blijft naar verwachting stijgen. Om de bijkomende ontbossing en uitstoot van broeikasgassen te beperken zou kweekvlees een uitkomst zijn.

De eerste worstjes met gecultiveerd varkensvlees die mensen in de Europese Unie mochten proeven, zijn in de smaak gevallen. Het vlees had “absoluut de textuur van een kwalitatief worstje”, zei chef-kok Ron Blaauw, die in een driekoppig panel zat van personen die het worstje van Meatable mochten proeven.

Prins Constantijn van Oranje zei dat het stuk vlees uit het laboratorium duidelijk "geen substituut was". "Hier zit waarschijnlijk meer vlees in dan in een gemiddelde worst in Engeland", merkte de speciaal gezant van start-uporganisatie Techleap op.

Wereldwijd nog veel verzet tegen kweekvlees

Wereldwijd is er nog veel weerstand tegen vlees dat uit een laboratorium komt. Zo heeft de Italiaanse regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni een wet ingevoerd die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. En ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is.

Weerstand van conservatieve politici tegen het nieuwe vlees hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak."

De Nood ziet juist een belangrijk rol weggelegd voor echt vlees dat zonder slacht van dieren geproduceerd kan worden, omdat het beter is voor het dierenwelzijn en het milieu minder belast. Over dat laatste zaaiden onderzoekers van de University of California vorig jaar twijfel.

Ze berekenden dat juist gecultiveerd vlees een veel grotere ecologische voetafdruk heeft, onder andere doordat de zuivering van voedingstoffen voor cellen in het lab veel energie vreet. Het ging om een niet door andere wetenschappers beoordeeld onderzoek dat wel online verscheen.

"Daar hebben ze inmiddels hun excuses voor aangeboden", zegt De Nood, die toevoegt dat het onderzoek de "plank volledig missloeg". Als Meatable op industriële schaal begint te produceren, heeft dat volgens De Nood bij varkensvlees een ongeveer 80 procent lagere uitstoot dan bij het fokken en slachten van echte biggen.

Meatable stelt "baanbrekende" methodes te gebruiken die de tijd verkorten om een worst van kweekvlees te kunnen maken. Het duurt volgens het bedrijf nog maar vier dagen om een cel uit te laten groeien tot een worst, waarmee ook het energie- en waterverbruik is gedaald.

Het is vooralsnog erg duur om kweekvlees te produceren, waardoor het nog moeilijk concurreren is met vlees van geslachte dieren. Meatable haalde vorig jaar 30 miljoen euro aan investeringen op voor de verdere ontwikkeling van de productiemethoden. De helft van dat geld kwam van Invest-NL, een investeringsfonds van de Nederlandse overheid.

In 2021 staken investeerders, waaronder het huidige DSM-Firmenich, 47 miljoen euro in Meatable.

LEES OOK: Kweekvlees van Meatable voorlopig nog niet in Europa de markt op: waarom startup eerst mikt op Singapore en de VS