De Italiaanse regering verbiedt de verkoop van vlees dat in een laboratorium is gekweekt. Donderdag werd duidelijk dat het parlement instemt met een wet die deze nieuwe vorm van vlees uit de Italiaanse winkelschappen moet houden. Binnen de Europese Unie is er overigens ook geen toestemming voor de verkoop van kweekvlees.

Meerder bedrijven, waaronder het Nederlandse Mosa Meat, ontwikkelen vlees uit het lab. Daarbij worden enkele dierlijke cellen in een laboratorium gevoed om het uit te laten groeien tot een stuk vlees. Dat zou milieuvoordelen kunnen opleveren, zoals minder landverbruik en uitstoot van broeikasgassen dan bij gangbare veeteelt.

De rechtse regering van premier Giorgia Meloni vreest problemen met de volksgezondheid als mensen vlees eten dat niet van echte koeien, varkens, kippen of andere dieren afkomstig is. Daarnaast zou kweekvlees de omvangrijke veeteeltsector van Italië schaden. Wie dergelijke producten toch verkoopt, riskeert per overtreding een boete tussen de 10.000 en 60.000 euro.

De wet zou onder andere bedoeld zijn om veeteelt als “nationaal erfgoed” te behouden. Landbouwminister Francesco Lollobrigida, lid van Meloni’s partij Fratelli d’Italia, vindt dat gekweekt vlees “de deugdzame relatie verbreekt tussen land en de mens” die al millennia lang zou bestaan.

Kweekvlees nog niet toegestaan in EU, wel in Singapore

Nog geen van de bedrijven die in de toekomst in de EU kweekvlees willen verkopen, hebben daar op dit moment toestemming voor van de Europese toezichthouder voor voedselveiligheid. Alleen Singapore en de Verenigde Staten hebben de verkoop van kweekvlees goedgekeurd.

De Nederlandse startup Meatable heeft concrete plannen om zijn kweekvlees in 2024 op de markt te brengen in Singapore. De startup wil er in de eerste helft van 2024 worstjes en dumplings aan Singaporese restaurants leveren om er het jaar erop supermarkten in het land te bestormen met gekweekte varkensvleesproducten. 

Meatable lanceert zijn product in de 5,4 miljoen burgers tellende stadstaat, omdat regelgevingsprocedures er korter zijn dan in Europa of de Verenigde Staten. Het bedrijf is niet de enige in de sector die zijn zinnen op de Singaporese markt heeft gezet. Ook branchegenoten zoals het Nederlandse Mosa Meat en het Amerikaanse Eat Just azen op deze markt.

LEES OOK: Van gekweekt mammoetvlees tot een ban op innovatie: zo denken 6 toonaangevende EU-landen over kweekvlees