De Kamer van Koophandel (KvK) overtreedt mogelijk de wet door adverteerders inzage te geven in het handelsregister, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens tegen de NOS.

Dus is het als ondernemer niet zo vreemd dat je vaak een fors aantal telefoontjes, mails en poststukken krijgt van bedrijven die je iets willen verkopen.

Als ondernemer ben je namelijk verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daardoor zijn je gegevens niet alleen vlot te vinden op internet, maar ook in allerlei bestanden die de KvK aan commerciële partijen doorverkoopt, aldus de NOS.

Zzp’ers hebben dubbel pech. Het adres waar hun bedrijf gevestigd is, is vaak hetzelfde als hun privéadres, waardoor alle telefoontjes en post dus bij hen thuis terechtkomen.

Het afschermen van je privéadres kost nogal wat kruim

Er bestaat volgens de Kamer van Koophandel een mogelijkheid om je privéadres af te schermen. Dan moet er wel sprake zijn van ‘waarschijnlijke dreiging, je privéadres moet niet via een andere inschrijving in het handelsregister te vinden zijn, je telefoonnummer is niet openbaar en je adres staat in de gemeentelijke basisadministratie aangevinkt als geheim’.

Maar als je privéadres en het adres van je bedrijf hetzelfde zijn, heeft bovenstaande geen zin. Het vestigingsadres van het bedrijf blijft namelijk altijd zichtbaar. De Kvk adviseert om het bedrijf op een zakelijk adres in te schrijven en vervolgens het privéadres af te schermen.

De NOS doet nog een tip van de hand: een virtueel kantoor, zoals een bedrijfsverzamelgebouw waar een zakelijk adres gehuurd kan worden. Maar de KvK neemt daar geen genoegen mee. Het virtuele kantoor kan wel gelden als correspondentieadres, maar niet als bezoekadres.

LEES OOK: Je bent zzp’er en je wilt een hypotheek – hoe vriendelijk is de bank dan?