DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu zal vanavond niet aanwezig zijn bij het slotdebat van de NOS voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Kuzu wil niet in debat met Jan Roos van VoorNederland (VNL) vanwege uitlatingen die volgens DENK xenofoob en homofoob zouden zijn. Volgens de NOS wordt er geen vervanger aangewezen voor Kuzu.

“Eerder bracht hij op een speculatieve wijze het nieuws dat Mark Rutte homo zou zijn. Ook het met minachting spreken over de geaardheid van Tofik Dibi is beneden alle niveau. Door mensen als Regilio Tuur neer te zetten als Zwarte Piet en door de vele stigmatiserende opmerkingen over moslims, draagt hij bij aan een groeiend xenofobisch klimaat in Nederland”, aldus een verklaring van DENK.

De Partij voor de Dieren (Marianne Thieme), VNL (Roos) en DENK (Kuzu) zouden debatteren over de aanpak van racisme en discriminatie, de Nederlandse identiteit en het klimaat.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS noemt het jammer dat Kuzu niet meedoet. "Het lijsttrekkersdebat bij de NOS aan de vooravond van de verkiezingen is voor alle partijen een uitgelezen kans om de kiezer te bereiken. Het is spijtig dat DENK daar geen gebruik van maakt.'' Kuzu wist al anderhalve maand dat hij tegenover Roos en Thieme in het debat zou staan.

Een vervanger voor de weggevallen Kuzu komt er niet, zegt Gelauff. "De opengevallen plek in het debat zal niet worden opgevuld met een andere lijsttrekker, het debat waar DENK-lijsttrekker Kuzu aan zou meedoen gaat nu tussen Jan Roos van VNL en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.''

LEES OOK: De ‘opmerkelijke campagne’ van Geert Wilders heeft hem niet geholpen, denkt deze hoogleraar politieke communicatie