Stevige regenbuien tartten de Verenigde Arabische Emiraten deze week, met plotselinge overstromingen als gevolg. Vluchten liepen vertraging op, scholen moesten dicht en woningen overstroomden.

Dubai International Airport – onlangs nog verkozen tot het meest luxueuze vliegveld ter wereld – zag zich dinsdagavond genoodzaakt vliegtuigen om te leiden tot de weersomstandigheden verbetereen, zo blijkt uit een verklaring.

Video’s op sociale media toonden compleet overstroomde landingsbanen, terwijl grote passagiersvliegtuigen zich er behendig doorheen probeerden te manoeuvreren.

Het vliegveld reageerde niet onmiddellijk op persvragen van Business Insider hierover.

Auto's manoeuvreren door overstroomde wegen, tijdens een periode van hevige regenval in de Verenigde Arabische Emiraten. Foto: Giuseppe Cacace/ AFP/ Getty Images.

Dubai kreeg meer dan 4 centimeter aan regen te verduren op dinsdagavond. Dat is vergelijkbaar met wat de stad gemiddeld genomen in een heel jaar krijgt, aldus CNN, dat zich baseert op VN-data.

Emiraten wekken regen kunstmatig op

De zware regenval komt dit keer vlak nadat er kunstmatig regen was opgewekt in de Verenigde Arabische Emeriten. Dat is op zich niets nieuws.

Om waterschaarste in het droge land aan te pakken, begonnen de Verenigde Arabische emiraten in de jaren '90 en vroege jaren '00 op kunstmatige wijze regen op te wekken.

Regen opwekken - cloud seeding, in het Engels - is een methode waarbij men de hoeveelheid water vergroot die uit een wolk valt. Eerst zoekt men naar geschikte wolken, om die vervolgens met vliegtuigen of generatoren op het vaste land te besproeien met een chemisch middel. Dit goedje zorgt ervoor dat de wolken sneeuwvlokken produceren.

Deze werkwijze wordt door landen over de hele wereld toegepast. Ook Europese landen zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland pasten de techniek toe om hun landbouw te bevorderen.

Door de hevige regenval in de Verenigde Arabische Emiraten strandden talloze auto's. Foto: Giuseppe Cacace/ AFP/ Getty Images.

De methode was lange tijd controversieel. Critici zagen het als een vorm van "God spelen", of wezen erop dat het mogelijk schadelijk is voor het milieu en de volksgezondheid. Wetenschappers konden de negatieve effecten van kunstmatige regenproductie nog niet vaststellen en volgens recente onderzoeken zou de praktijk zelfs prima functioneren.

De vraag is of de activiteiten van de Verenigde Arabische Emiraten om regen kunstmatig te bevorderen direct bij hebben gedragen aan de hevige lokale regenval van deze week.

Twee vliegtuigen voerden maandag en dinsdag in totaal liefst zeven cloud seeding-operaties uit, zei de prominente meteoroloog Ahmed Habib tegen persbureau Bloomberg. "Voor iedere geschikte wolk boven de Verenigde Arabische Emiraten voer je de operatie uit", zegt Habib.

Klimaatexperts twijfelen echter of er een direct verband is tussen de cloud seeding-operaties en de zware regenval. "Je kunt met cloud seeding geen wolken uit het niets creëren. Het zorgt ervoor dat waterdamp die al aanwezig is sneller condenseert en als regen neervalt", geeft klimaatexpert Friederike Otto van het Imperial College in London aan in een verklaring tegen het Science Media Centre.

"Dit leidt af van het echte verhaal", aldus klimaatwetenschapper John Chair van de University of Leeds tegen het Science Media Centre. "Doordat we falen bij het uitfaseren van fossiele brandstoffen, moeten we ons voorbereiden op een wereld waarin extreem weer veel vaker voorkomt."

LEES OOK: Als je je afvraagt hoe het leven eruitziet als je door klimaatverandering niet meer naar buiten kunt, neem dan eens een kijkje in Dubai