Als je echt tot de wereldelite wilt behoren, kun je je cocktail niet koelen met zomaar wat blokjes ijs. Je hebt het “puurste ijs ter wereld” nodig, rechtstreeks afkomstig van de snel smeltende gletsjers in Groenland.

Ten minste, dat is wat startup Arctic Ice uit Groenland beweert, nu het bedrijf is gestart met de verkoop van gletsjerijs aan chique cocktailbars in Dubai.

“Ons pure ijs heeft weinig tot geen smaak, waardoor het de smaak van dranken niet verandert als het smelt, in tegenstelling tot ijs dat gemaakt is van kraanwater of mineraalwater”, staat op de website van Arctic Ice. “Bovendien zorgt de structuur ervoor dat het langer houdbaar is in dranken, wat zorgt voor een hoogwaardige ervaring in bars en restaurants.”

Het ijs is afkomstig van ijsbergen die “al op natuurlijke wijze van de gletsjer zijn losgeraakt en in de Nuuk-fjord drijven”, stelt het bedrijf, waardoor de impact op het milieu “verwaarloosbaar” is.

Het ijs wordt in vriezers met vrachtschepen verscheept naar de distributiepartner van Arctic Ice, Natural Ice in Dubai. Het is onduidelijk wat een high end cocktailbar kwijt is aan de inkoop van een stuk gletsjer van Arctic Ice.

Vertegenwoordigers van Arctic Ice en Natural Ice hebben niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar van Business Insider.

Verkoop ijs van smeltende gletsjers in Groenland als nieuw verdienmodel

Arctic Ice werd opgericht in 2022 en heeft pas onlangs zijn eerste partij gletsjerijs van 20 ton verzonden naar de Verenigde Arabische Emiraten, meldde de Britse krant The Guardian.

Het project werd deels gestart vanwege de wens van medeoprichter Malik V. Rasmussen om de economische zelfstandigheid van Groenland ten opzichte van moederland Denemarken te vergroten.

"In Groenland verdienen we al ons geld met vis en toerisme", vertelde Rasmussen aan The Guardian. "Ik wil al heel lang iets anders vinden waarmee we winst kunnen maken."

Hoewel Rasmussen benadrukt dat het bedrijf milieuduurzaamheid in gedachten heeft als het zaken doet, zijn critici er niet zeker van of dat mogelijk is, gelet op de verwachte gevolgen van klimaatverandering voor de gletsjers van Groenland.

Onderzoekers hebben aangegeven dat de gletsjers van Groenland zeven keer zo snel smelten als in de jaren 90 en dat ze "het 'point of no return' voorbij zijn", waardoor de enorme ijskap gedoemd is te verdwijnen.

"Even voor de duidelijkheid 🙂 Je verscheept ijs van Groenland naar Dubai? Om te gebruiken in drankjes? Wat is daar duurzaam aan?", luidde een reactie op Instagram op een recente post van Arctic Ice. Het aantal reacties is echter vrij beperkt.

LEES OOK: Gemiddeld bijna 1,5 graden warmer in 2023: ‘Klimaatrecords vielen als dominostenen om’