De Frans-Duitse as die Europa lang draaiende hield, is deze week weer terug van weggeweest.

Uiteraard gaat het dit keer over de Brexit. Want zowel Franse als Duitse leiders meldden dat Londen gewoon welkom is om in de EU te blijven, zolang de onderhandelingen nog niet afgerond zijn.

De eerste was de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die benadrukte dat ‘het aan de Britse regering is om haar eigen beslissingen te maken’, maar ook zei dat Duitsland niet in de weg zou staan voor een Britse koerswijziging.

Ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron zei dat: “Natuurlijk staat de deur altijd open, zolang de onderhandelingen niet klaar zijn. Tegelijkertijd moeten we wel collectief duidelijk maken dat een koerswijziging na het begin van de gesprekken, moeilijker is.”

Dat de Britse premier Theresa May doorgaat met Brexit is nog altijd het meest voor de hand liggende scenario, ook nadat ze in de verkiezingen van eerder deze maand haar meerderheid in het parlement verloor. Maar toch, er is kans op een volgende verkiezing als May er niet in slaagt om een coalitie te vormen.

De vraag rijst dus: hoe kunnen de Britten blijven? Kan Artikel 50 teruggedraaid worden?

Wat is Artikel 50?

Artikel 50 is het officiële mechanisme - zij het in juridische uitwerking vrij vaag - waarmee een land de EU kan verlaten. Vanaf het moment dat Artikel 50 in werking is gezet, heeft een land twee jaar om onderhandelingen te voeren over de scheiding. In het geval van Londen ligt de deadline dus op 29 maart 2019.

Wat zegt het verdrag over terugkrabbelen?

Juridisch gezien is er geen heldere positie hierover. Politici, juristen en rechtbanken in heel Europa zijn verdeeld over deze vraag. De meeste recente toevoeging aan deze discussie is een gelekte resolutie van het Europarlement waarin staat dat het Verenigd Koninkrijk wel degelijk Artikel 50 kan herroepen vóór de deadline, mits alle 27 lidstaten daarmee akkoord gaan.

De schrijver van het artikel, John Kerr - nota bene een Brit - is ook van mening dat de beslissing om te blijven gemaakt kan worden zolang de onderhandelingen lopen. Ook EU-president Donald Tusk is die mening toegedaan en vindt dat de Britten op basis van het resultaat van de onderhandelingen nog kunnen besluiten om te blijven.

De huidige Britse minister van Justitie gelooft echter dat Artikel 50 niet omkeerbaar is en zit daarmee in hetzelfde kamp als het Britse Hooggerechtshof.

Kortom: de kwestie of Londen echt kan terugkomen van de scheidingsprocedure om toch te blijven, zal nog onderdeel van discussie blijven. Gezien het Britse politieke landschap lijkt het onwaarschijnlijk, maar aangezien het vorig jaar leek dat de Britten voor 'Remain' gingen stemmen, kunnen we niets uitsluiten.