• Kredietplatform voor mkb-leningen Bridgefund heeft 20 miljoen euro aan groeigeld opgehaald om uit te breiden in het buitenland.
  • Bridgefund richt zich op ondernemers met een kapitaaloverschot die geld uitlenen aan mede-ondernemers met een financieringsbehoefte.
  • Het 2018 opgerichte platform denkt dit jaar de grens van 100 miljoen euro aan uitgeleend kapitaal te passeren.

Nederlandse mkb-bedrijven hebben steeds meer alternatieven voor lenen bij de bank, van crowdfunding en direct lending tot factoring. Het fintechplatform Bridgefund richt zich hierbij op de route waarbij ondernemers met een kapitaaloverschot geld uitlenen aan mede-ondernemers met een financieringsbehoefte.

Het in 2018 opgericht platform denkt binnenkort de grens van 100 miljoen euro aan uitgeleend kapitaal te passeren en kondigde dinsdag aan 20 miljoen euro aan groeigeld te hebben opgehaald bij een Nederlandse vermogensbeheerder voor zeer vermogende families (family office) en uitbreiding van eigen kredietlijnen.

Met het opgehaalde kapitaal wil Bridgefund uitbreiden naar het buitenland. “Daarbij is het bedoeling om te beginnen met één land, om vervolgens snel op te schalen en heel Europa te veroveren”, zegt CEO en oprichter Julian van der Steeg in een persverklaring.

Bridgefund maakt naar eigen zeggen gebruik van slimme technologie om de financiële data van een onderneming snel te analyseren en zo te bepalen hoeveel een bedrijf verantwoord kan lenen.

Mkb-financiering via fintechs

Iets vergelijkbaars doet fintechbedrijf Floryn uit Den Bosch. Afgelopen maand spraken CEO Sven van der Biezen van Floryn en Annerie Vreugdenhil van ING Neo (de innovatietak van de grootbank) in de podcast The Next Move van Business Insider en Diederik Heinink over financiering aan het midden- en kleinbedrijf.

Voor ING ligt de toekomst van de financiering van het mkb in toenemende mate bij samenwerkingsverbanden met onder meer fintechs. Vreugdenhil: “We zullen niet in staat zijn om iedere mkb’er te bedienen op de manier waarop zij dat willen. Het is wel belangrijk om klanten dan alternatieven te bieden.”

Beluister hieronder de zevende aflevering van de podcast The Next Move:

LEES OOK: De strijd om talent bij fintech: ‘Er wordt soms enorm getrokken aan onze mensen’