• Op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt de krapte toe en dat geldt helemaal voor branches zoals de techsector.
  • In de podcast The Next Move gaan Annerie Vreugdenhil van ING Neo en Sven van der Biezen van fintech Floryn in op de strijd om talent.
  • Waar de innovatietak van ING in Amsterdam in de buurt zit van grote techbedrijven die zich ook in de hoofdstad hebben gevestigd, heeft Floryn bewust gekozen voor een hoofdkantoor in het zuiden van het land.

In de zevende aflevering van de podcast The Next Move spreekt Diederik Heinink met Annerie Vreugdenhil van ING Neo en Sven van der Biezen van fintechbedrijf Floryn. Daarbij gaat het onder meer over innovatie in de bankwereld, fintechs, bedrijfscultuur en de strijd om techtalent.

Vreugdenhil is chief innovation officer bij ING en staat sinds 1 januari aan het hoofd van ING Neo, de tak van de grootbank die innovatie aanjaagt, onder meer op het gebied van de huizenmarkt, kredietverlening aan het mkb- en grootbedrijf, handelsfinanciering, compliance en financiële gezondheid.

Van der Biezen is mede-oprichter en CEO van Floryn, een fintechbedrijf dat kredieten tussen de 10.000 euro en 3 miljoen euro aan mkb-ondernemingen verstrekt op basis van eigen risicoanalyses. Hierbij worden met behulp van banktransacties razendsnel geautomatiseerde analyses gemaakt van de financiële gezondheid van een onderneming. Vervolgens worden de uitkomsten van analyses gedeeld en besproken met aanvragers van kredieten, die een lening al dan niet krijgen toegekend.

Zowel ING als Floryn hebben te maken met de strijd om schaars techtalent in de momenteel zeer krappe arbeidsmarkt.

Van der Biezen geeft aan dat Floryn bewust heeft gekozen voor een hoofdkantoor in het zuiden van het land, in ‘s-Hertogenbosch. Het concurrentieveld is daar anders dan in Amsterdam, waar grote fintechbedrijven zoals Adyen en Mollie zitten. Bovendien heeft Floryn in Den Bosch nauwe contacten met de Jheronimus Academy of Data Science, als vijver voor het aantrekken van jong talent.

“We zijn één van de leukste bedrijven in de regio met een goed arbeidsvoorwaardenpakket”, zegt Van der Biezen. “Het gaat dan om de uitdaging en fintech is een sector waar veel euro’s doorheen bewegen. Dat is een leuke puzzel voor onze mensen.”

Vreugdenhil van ING geeft aan dat het voor de innovatietak van ING redelijk makkelijk is om talent aan te trekken. “Het klinkt sexy en trekt meteen de aandacht. Er is sowieso flinke interesse om bij ING te komen werken. Het nadeel is dat Big Tech weet dat wij goede mensen kunnen aantrekken. Zij trekken af en toe enorm aan onze mensen en je raakt ze soms ook weer kwijt. Aan de andere kant halen wij daar ook mensen vandaan. Zoals je vroeger cirkeltjes had tussen banken, zo heb je tegenwoordig cirkeltjes tussen techbedrijven en daar zitten wij ook tussen.”

Beluister hieronder de zevende aflevering van de podcast The Next Move met Annerie Vreugdenhil en Sven van der Biezen, gepresenteerd door strategisch adviseur en auteur Diederik Heinink.

Volg de podcast The Next Move en abonneer je via Spotify, Google of Apple.

The Next Move wordt in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University gemaakt. Wil jij het maximale halen uit je carrière of bedrijf? Volg dan een korte training of parttime MBA. Kijk wat het beste bij jou past op RSM.nl/thenextmove

Bekijk ook: Lenen aan het MKB: zo gaan grootbank ING en fintech Floryn daarmee om