De aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen, vindt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Het binnenhalen van arbeidsmigranten moet daarbij niet worden uitgesloten.

Tegenover het AD oppert de minister dat in bepaalde gevallen, zoals seizoenswerk in de kassen of horeca, gekeken moet worden of bijvoorbeeld jonge werklozen uit Frankrijk of Spanje in Nederland aan de slag kunnen.

Van Gennip geeft aan dat ze in eerste instantie wil mikken op de 1 miljoen Nederlanders die nog geen baan hebben en willen werken, en werkenden die meer uren willen maken. Maar het wordt volgens haar lastig om arbeidsmigranten helemaal uit te sluiten. “Zonder hen wordt het moeilijk”, zegt ze tegen het AD.

Arbeidsmigranten: waar haal je ze vandaan?

Over de vraag waar arbeidsmigranten precies vandaan zouden moeten komen is veel discussie. Zo opperde de Europese Commissie onlangs dat er ook gekeken moet worden naar arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie, uit bijvoorbeeld Egypte, Tunesië en Marokko. Maar de voormalige Nederlandse topambtenaar Hans Borstlap noemde dat een “heilloos plan”.

“Op korte termijn kan je winst maken”, denkt hij, maar meer mensen betekent extra druk op de woningmarkt, het onderwijs en de zorg. Bovendien is er nog een “heel reservoir” aan Nederlanders die graag aan het werk willen, zei Borstlap op NPO Radio 1.

Heel veel mensen die nu nog werkloos zijn, zijn jarenlang “verwaarloosd”, zei de voormalig ambtenaar, die een belangrijk advies schreef aan het kabinet over de arbeidsmarkt. “Nu kúnnen ze aan de slag, en nu gaan we weer denken dat het niet hoeft, want we halen mensen van buiten.” Het kost wel wat meer moeite om die mensen aan de juiste baan te helpen, maar die investering is nodig, volgens Borstlap.

Intussen wegen de personeelstekorten wegen zwaar op de gemoedstoestand van werkgevers. Een kwart van de mkb’ers heeft slapeloze nachten door het tekort aan personeel, zo bleek afgelopen maand uit de MKB Werkgeversmonitor van werkgeverspartner Please.

Door de tekorten krijgen de ondernemers veel op hun bordje, en dat heeft weer invloed op de werk-privébalans. Onder vrouwelijke werkgevers is deze verstoorde balans het grootste zorgpunt.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering, zo bleek onlangs uit een peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW 

De krapte op de arbeidsmarkt wordt vooral door zakelijke dienstverleners gevoeld, zoals uitzendbureaus. In de winkelbranche namen de tekorten de voorbije maanden het sterkst toe. Bij vier op de tien detaillisten heeft de bedrijfsvoering te lijden van een gebrek aan mensen.

LEES OOK: Werken bij Defensie? Loon gaat 8,5% omhoog als onderdeel van campagne om meer personeel te trekken