• Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak zouden een bod voorbereiden op KPN.
  • Beide investeerders willen naar verluidt 12,5 miljard euro op tafel leggen voor het Nederlandse telecombedrijf.
  • Voor een succesvolle overname is zowel medewerking van de Nederlandse staat als van KPN zelf nodig.

Twee investeringsfondsen bereiden een overnamebod op KPN voor, meldt The Wall Street Journal. Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak zouden samen zo’n 12,5 miljard euro overhebben voor de Nederlandse marktleider in telecommunicatie.

De geboden prijs per aandeel zou daarmee boven de 3 euro uitkomen. De handel in KPN sloot woensdag op 2,88 euro per aandeel, waarmee het bedrijf volgens het Financieele Dagblad in totaal ongeveer 12 miljard euro waard is op het moment.

De investeringsfondsen bereiden een accountantsonderzoek voor met het doel om deze lente een formeel bod te doen op KPN.

Het kan daarbij nog het geval zijn dat EQT en Stonepeak een extra partij in de arm nemen voor de overname, aldus ingewijden. Die sloten ook niet uit dat de fondsen nog concurrentie krijgen van andere geïnteresseerde partijen.

Consolidatie op de telecommarkt

De laatste jaren wordt er vaker gespeculeerd op een verdere consolidatie in de telecomsector. In 2019 doken er nog geruchten op dat de Canadese investeerder Brookfield gesprekken voerde met de Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een bod op KPN.

In Nederland heeft KPN te maken met toenemende concurrentie van VodafoneZiggo en het fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Beide rivalen zijn al het product van een krachtenbundeling tussen meerdere partijen.

De coronacrisis zet verder druk op de omzet die telecombedrijven halen uit mobiele diensten. Met name het zakelijke segment heeft het moeilijk. Veel bedrijven zijn door de economische recessie gedwongen om in hun uitgaven te snijden en zijn daarom terughoudender met uitgaven voor telecomdiensten. 

Daarnaast drogen inkomsten uit internationale roaming op, omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks nog zakelijke reizen buiten Europa zijn ondernomen.

Lees meer: KPN past de koers aan door corona: alle ballen op glasvezel, mogelijk minder kantoren

EQT toont al langer interesse in KPN

Dat het Zweedse EQT naar KPN kijkt, is al langer bekend. In het najaar van 2020 kwamen de eerste berichten daarover naar buiten.

Eerder telde EQT, met het hoofdkantoor in Stockholm, al miljarden euro's neer voor Zayo Group, een bedrijf dat actief is met glasvezelnetwerken. Ook investeerde EQT onder meer in het Nederlandse DELTA Fiber.

Volgens het FD is EQT waarschijnlijk vooral geïnteresseerd in de glasvezelinfrastructuur van KPN. Die kan langdurig een stabiele opbrengst opleveren, aldus de zakenkrant.

Stichting beschermt KPN tegen een overname

Voor een succesvolle overname is zowel medewerking van de Nederlandse staat als van KPN zelf nodig.

Het telecombedrijf wordt onder meer beschermd door de Stichting Preferente Aandelen B. Die is ingesteld in 1994 bij de beursgang van KPN en fungeert als een soort waakhond voor de belangen van het bedrijf. Zo kan de stichting in actie komen wanneer een vijandige koper de kop opsteekt.

Dit laatste gebeurde in 2013. Destijds zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim een poging tot een overname van KPN stranden.

De inlijvingspoging zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen.

Sindsdien is een wet van kracht geworden die het kabinet de mogelijkheid geeft om ongewenste zeggenschap bij telecombedrijven tegen te houden. Iedere overname moet vooraf worden gemeld bij het ministerie van Economische Zaken, dat in kan grijpen als zwaarwegende publieke belangen in het geding komen.

KPN staat er financieel goed voor

Of KPN geïnteresseerd zal zijn in het bod, blijft nog de vraag. KPN-topman Joost Farweck zei eerder in zijn algemeenheid dat KPN het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft.

KPN boekte in 2020 bijna 5,3 miljard euro aan omzet, een kleine 4 procent minder dan een jaar eerder. De coronaklap op de zakelijke markt werd gecompenseerd door een groei van mobiele abonnementen voor consumenten.

Voor 2021 rekent KPN op een aangepaste operationele winst (adjusted ebidta) van ongeveer 2,3 miljard euro. De vrije kasstroom bedraagt dit jaar naar verwachting zo’n 765 miljoen euro.

Aandeelhouders kunnen in 2021 een dividend van 13,6 cent per aandeel tegemoet zien, een plus van 4,6 procent vergeleken met afgelopen jaar.

Over twee jaar wil KPN een aangepaste operationele winst van 2,45 miljard euro halen en een vrije kasstroom van 1,1 miljard euro tot 1,2 miljard euro genereren.