De kou die de afgelopen dagen ons land in de greep heeft, zorgt ervoor dat veel Nederlanders nu toch echt weer beginnen met stoken. En flink ook. De vraag naar gas is met bijna een derde toegenomen, waardoor de gasvoorraden aangesproken moeten worden. Die zijn inmiddels al met 10 procent gedaald, schrijft het AD op basis van gegevens van de Gasunie. Dat is het bedrijf dat het Nederlandse transportnet en de gasopslagen beheert.

Toch is er nog geen enkele reden voor zorgen, want normaliter zou dit geen probleem moeten zijn, legt manager strategie Martien Visser van Gasunie uit aan de krant. Volgens hem wordt er ook aanspraak gemaakt op gas van Noorwegen, vanuit onze eigen kleinere gasvelden, en is er toevoer van vloeibaar aardgas dat per schip wordt gebracht.

Er komt dus naar verwachting voldoende gas binnen om de winter door te komen. Maar Gasunie plaatste wel een kanttekening bij deze uitleg: we moeten geen extreem koude winter krijgen.

Lees ook: Nederland is lekker bezig met besparen op gas: dit kan het schelen in de portemonnee als je 15% minder gas verbruikt

Om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen, wil Gasunie aankomend jaar extra opslagcapaciteit aanleggen. Hierbij wordt gedacht aan extra drijvende gasopslag in Terneuzen en uitbreiding van bestaande opslagen in de Rotterdamse haven en de Groningse Eemshaven. Bij die laatste twee wordt de capaciteit al verdubbeld, maar zou het nog groter kunnen.

Europa komt deze winter naar verwachting redelijk door met de gasvoorraden, als het niet al te koud wordt. Maar voor de komende winter van 2023 dreigt een substantieel gastekort. Energieagentschap IEA becijfert dit op 27 miljard kubieke meter gas. Dat komt neer op ongeveer 1,5 keer de volledige jaarconsumptie van Nederland, zo blijkt uit een maandag verschenen rapport.

LEES OOK: Lagere CO2-uitstoot in derde kwartaal door zuinig gasverbruik: hoge prijs helpt