Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vaak waren de sterk gestegen gasprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de belangrijkste reden om de thermostaat lager te zetten of zelfs hele fabrieken te sluiten. Door die besparingsdrift voldoet Nederland ruimschoots aan de vrijwillige afspraken die lidstaten van de Europese Unie hebben gemaakt om acute gastekorten te voorkomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral het gasverbruik door grote industriebedrijven nam sterk af. Deze categorie ondernemingen verbruikte ruim een kwart minder van de brand- en grondstof dan een jaar eerder, waarbij chemie- en olieconcerns de grootste besparingen doorvoerden. Voor sommige bedrijven is het door de hoge gasprijzen niet mogelijk gebleken open te blijven. Zo ging aluminiumsmelterij Aldel failliet en sloten meerdere glastuinbouwbedrijven en bakkers de deuren.

Lees ook: Bij failliet aluminiumbedrijf Aldel is nu ook de CFO ontslagen: ‘Ik heb in 12 maanden waarschijnlijk meer meegemaakt dan menig financieel directeur in z’n hele loopbaan’

EU-doel van 15% besparing op gasverbruik ruimschoots gehaald in Nederland

De EU-landen spraken in juli af om 15 procent minder gas te verbruiken dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Zo wilden de 27 lidstaten voorkomen dat Rusland een acute noodsituatie zou kunnen veroorzaken bij ziekenhuizen of belangrijke bedrijven door de gaskraan dicht te draaien. In Nederland lag het gasverbruik tussen augustus en oktober ruim 30 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Door de inval van Rusland in Oekraïne is Europa anders naar zijn energiestrategie gaan kijken. Veel landen, waaronder de economische grootmacht Duitsland, maakten jarenlang dankbaar gebruik van relatief goedkoop Russisch gas voor de eigen energie en warmtevoorziening.

Maar na het begin van de oorlog lijkt de Russische president Vladimir Poetin gas steeds meer als wapen in te zetten. Voordat nog onopgehelderde explosies de gaspijpleiding Nord Stream 1 onbruikbaar maakten, had staatsgasconcern Gazprom deze leiding naar Duitsland al afgesloten. Formeel gebeurde dat vanwege technische problemen die zouden zijn ontstaan door westerse exportverboden tegen Rusland.

Om minder afhankelijk te worden van Rusland importeerde Nederland meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng), ook om aan Europese afspraken over het vullen van gasopslagen te voldoen. De lng-import is tussen juli en oktober bijna verdriedubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Verenigde Staten waren goed voor meer dan de helft van die lng, Rusland nog voor 16 procent, maakte het CBS bekend.

Nederland exporteerde in dezelfde periode ook iets meer aardgas. De uitvoer steeg met 6 procent. Duitsland nam bijna de helft van dat gas uit Nederland af.

Besparen op gas: hoeveel scheelt 15% lager verbruik voor particulier?

Hoeveel je kunt besparen met een lager gasverbruik hangt uiteraard af van het absolute gasverbruik. Dat kan per type woning sterk verschillen. Daarnaast zijn de gasprijzen van energieleveranciers uiteraard een cruciale factor.

Als voorbeeld nemen we hier het gasverbruik van een tussenwoning op basis van het landelijke gemiddelde zoals weergegeven in de klantenapp van energieleverancier Vattenfall. Dat ziet er voor de maanden vanaf juli tot en met oktober als volgt uit.

Gemiddeld gasverbruik tussenwoning juli-oktober

  • Juli: 22 kuub
  • Augustus: 22 kuub
  • September:48 kuub
  • Oktober: 90 kuub

Hieronder hebben we ook gemiddelde gasprijzen voor consumenten inclusief belastingen weergegeven, die het Centraal Bureau voor de Statistiek bijhoudt.

Gemiddelde gasprijs per maand (CBS)

  • Juli 2022: €2,08 per kuub
  • Augustus: 2022: €2,60 per kuub
  • September 2022: €3,26 per kuub
  • Oktober 2022: €3,27 per kuub

Als je uitgaat van het bovenstaande verbruik en de gemiddelde prijzen voor gas in de periode van juli tot en met oktober, kom je uit op totale leveringskosten van 554 euro. Bij een besparing op het gasverbruik van 15 procent dalen die kosten naar 471 euro, ofwel een totaal voordeel van 83 euro over vier maanden.

Goed om hierbij te beseffen is dat de echte topmaanden wat betreft het gasverbruik lopen van oktober tot en met maart. Als je in die maanden minder gas verbruikt, levert dat relatief veel op.

LEES OOK: Verwarming lager gezet en toch hogere energierekening? Dit is er waarschijnlijk aan de hand