Als je voor een recept room nodig hebt, kan je in de supermarkt kiezen uit heel veel soorten: slagroom, kookroom, culinaire room, slankroom, zure room, crème fraîche en ergens daartussen staat ook nog Blue Band Finesse.

Dat lijkt ook een roomsoort, maar daar is geen room aan te pas gekomen, ontdekte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

Fabrikant Unilever geeft dat bij monde van Andries Moret ook ruiterlijk toe: “Blue Band Finesse kan je gebruiken als kookroom, maar dat is het niet. Er zit geen room in, maar het is wel romig.”

Volgens Moret is het gezonder om plantaardige vetten te gebruiken. De romige smaak wordt onder andere gecreëerd door palmolie. “Wij geloven in de kracht van plantaardig. Daar kun je smaakvolle producten van maken en dat is over het algemeen ook goed voor je en plantaardige ingrediënten hebben over het algemeen ook minder impact op moeder natuur.”

Dat geloof in plantaardig klinkt heel mooi, maar het is volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer een centenkwestie. "Echte room is duur en plantaardig vet is gewoon goedkope meuk."

Toch weet chefkok René Brienen in een smaaktest de imitatieroom Blue Band Finesse niet van zijn eigen natuurlijke room te onderscheiden.

Al die andere soorten room met speciale labels als culinaire room en kookroom worden aangeprezen om te gebruiken in plaats van slagroom, omdat dat niet geschikt zou zijn om mee te koken. Maar ook dat is een handige marketingtruc, zegt culinair journalist Karin Luiten:

"Dat is echt onzin. Omdat mensen is aangepraat dat kookroom handig is, want dat schift niet. Maar van slagroom heb ik ook nog nooit meegemaakt dat het gaat schiften."

LEES OOK: Het peperdure saffraan dat je koopt in de supermarkt is soms gewoon geverfd maïsdraad