Saffraan is het allerduurste kruid dat Nederlandse supermarkten verkopen, maar het blijkt uiterst fraudegevoelig.

“Saffraan is zo sterk dat het lijkt alsof je goudkleurige make-up op hebt […] En van de kleur wordt een mens altijd blij”, vertelt een Iraanse kweker enthousiast in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

Saffraan wordt gewonnen uit de saffraankrokus. Er zijn volgens de kwekers 250.000 bloemetjes nodig om één kilo saffraan te verkrijgen.

Saffraan is dan ook erg prijzig en kost omgerekend 20.000 euro per kilo in de Nederlandse supermarkten. Maar het blijkt vaak te worden gemengd met andere kruiden of er worden zelfs hele andere veel goedkopere kruiden als saffraan verkocht.

Volgens kwekers in Iran die het tv-programma opzocht zou het kunnen gaan om geverfde maïsdraden of saffloer, een vergelijkbaar kruid, maar met slechts 10 euro per kilo wel veel goedkoper.

Supermarktsaffraan getest

"We zien dit ook bij andere kruiden, maar saffraan staat wel bovenaan de lijst als fraudegevoelig", zegt onderzoekster Saskia van Ruth van het RIKILT Voedselveiligheidsinstituut in Wageningen.

Uit een test van RIKILT met acht verschillende zakjes saffraan gekocht in supermarkten, markten en in toko's blijkt dat slechts de helft pure saffraan is. De andere vier zijn vermengd met andere kruiden, is saffraan van uitermate slechte kwaliteit of zelfs een heel ander kruid.

Volgens de Britse voedselexpert Pat Heslop-Harrison is dat de hoge prijs niet waard: "Het grote probleem is dat nepsaffraan niet de smaak of het aroma heeft. Mensen eten er veel van en zeggen: waarom betaal ik zoveel voor een oranje gerecht?"

Dus toch maar beter het pure saffraan kopen, want dat heeft volgens de Iraanse kwekers magische krachten: "Na het eten van saffraan lachen mensen en houden ze meer van elkaar."

Bekijk hier de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.

LEES OOK: Populair hipsterbroodje ‘pulled pork’ is niks meer dan ouderwets draadjesvlees van oma