Is koffie gezond?

Cafeïne is de meest gebruikte drug in de wereld. En met goede redenen: het zorgt ervoor dat je wakker en scherp bent en het geeft je een extra energiekick.

De meeste mensen in Noord- en Zuid-Amerika en Europa halen hun cafeïneshot uit koffie. Maar veel koffiedrinkers vragen zich af of ze hun consumptie niet wat moeten minderen, of zelfs helemaal moeten stoppen met het zwarte goud.

Is koffie gezond?

Of koffie gezond is, daar is veel onderzoek naar gedaan.

Er bestaat het risico dat je te veel cafeïne binnen krijgt – veel zware koffieleuten overschrijden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 mg cafeïne per dag. Het kan leiden tot slapeloosheid, rusteloosheid of een versnelde hartslag. Zeker als de koffie snel gedronken wordt.

Maar uit de meeste onderzoeken naar koffie blijkt dat de drank niet slecht is voor een mens. Sterker nog: het drinken van koffie wordt gelinkt aan een paar indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Zelfs mensen die veel koffie drinken - meer dan 5 of 6 kopjes per dag - lijken gezonder te zijn dan mensen die weinig tot geen koffie drinken.

In de meeste gevallen is het lastig om te stellen dat koffie inderdaad zorgt voor een betere gezondheid - er is geen causaal verband - maar onderzoek suggereert wel dat koffiedrinkers minder risico lopen op bepaalde aandoeningen.

Er is genoeg voedsel waar we misschien wat rustiger aan mee moeten doen, maar over koffie hoef je je geen zorgen te maken.


De lever: wetenschappers bekeken de resultaten van negen afzonderlijke onderzoeken, en kwamen tot de conclusie dat door het drinken van een kop koffie de kans op cirrose afneemt.

Bron: Unspash/anniespratt

De studie wijst uit dat door het drinken van een kopje koffie per dag de kans op cirrose met 22 procent afneemt. Cirrose is een leveraandoening die vaak veroorzaakt wordt door zware alcoholconsumptie. De levercellen zetten zich om naar littekenweefsel, waardoor de levercapaciteit afneemt.

Het drinken van twee kopjes per dag staat gelijk aan een afname van 43 procent. Drie kopjes betekent een vermindering van 57 procent op de kans op cirrose. Het percentage loopt op tot 65 procent bij het drinken van vier kopjes per dag.

Bron: Alimentary Pharmacology and Therapeutics


Het hart: een studie naar de resultaten van meer dan 200 onderzoeken toont aan dat door het drinken van drie of vier kopjes per dag de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 19 procent afneemt.

Bron: REUTERS/Jason Redmond

Bron: BMJ


Diabetes Type 2: een vervolgstudie naar aanleiding van eerdere onderzoeken wijst uit dat het risico op het krijgen van diabetes type 2 afneemt met 7 procent per gedronken kopje koffie per dag.

Bron: Shutterstock/Monkey Business Images

Bron: JAMA Internal Medicine


Kanker: uit een onderzoek blijkt dat zware koffieleuten (die minstens drie kopjes per dag drinken) 18 procent minder kans hebben op het krijgen van kanker.

Bron: Shutterstock/mimagephotography

Een andere studie wijst uit dat het drinken van minstens een kopje koffie per dag de kans op het krijgen van leverkanker vermindert met 15 procent. De kans op baarmoederkanker neemt in dit geval af met 8 procent.

Volgens andere data hebben koffiedrinkers ook een verminderde kans op het krijgen van kanker in het strottenhoofd en de prostaat.

Bron: European Journal of Cancer Prevention , BMJ


Alzheimer en dementie: een analyse van de statistieken van enkele studies naar het drinken van koffie in relatie met de gezondheid van het brein, becijferde dat de normale koffiedrinker zo'n 16 procent minder kans loopt op het krijgen van Alzheimer, dementie of de afname van cognitieve functies.

Foto: Is koffie gezond? Bron: AP Photo/Hermann J. Knippertz

Enkele kleinere onderzoeken wijzen uit dat het drinken van koffie zelfs kan leiden tot een grotere afname van de kans op Alzheimer.

Bronnen: Journal of Alzheimer's Disease , European Journal of Neurology


Depressie: een grote studie onder meer dan 50.000 vrouwen wees uit dat het drinken van minstens één kopje koffie per week de kans op een depressie met vijftien procent doet afnemen. Het drinken van twee of drie kopjes per dag zorgt voor een afname van twintig procent.

Foto: Is koffie gezond? Bron: Justin Sullivan/Getty Images

Een andere studie onder meer dan 100.000 mannen en vrouwen wees uit dat het drinken van koffie zorgt voor een fors kleinere kans op het plegen van zelfmoord (45 procent). Bij zware koffiedrinkers (die vier of meer kopjes per dag drinken) is dat percentage 53 procent.

Bronnen: JAMA Internal Medicine, The World Journal of Biological Psychiatry


Gezondheid algemeen: een grote studie onder meer dan 500,000 Europeanen - over een periode van 16 jaar - wees uit dat mannen die drie of meer kopjes per dag drinken twintig procent minder kans hebben om te overlijden. Voor vrouwen is dat 7 procent.

Bron: Shutterstock

Het kleinere risico op overlijden gaat dan met name om overlijden aan aandoeningen in de bloedsomloop en het spijsverteringsstelsel. Zware koffiedrinkers leiden ook gezondere levers.

Een ander onderzoek onder 185.855 Amerikanen bevestigde de resultaten uit Europa. Mensen die een kopje per dag drinken hebben 12 procent minder kans om te overlijden. Twee tot drie kopjes koffie per dag zorgt voor een afname van 18 procent kans op een vroege dood (ongeacht of je koffie met of zonder cafeïne drinkt).

De resultaten worden nog eens gestaafd door een recent onderzoek in Engeland onder 500.000 mensen. Daaruit blijkt dat mensen die twee tot vijf kopjes per dag drinken 12 procent minder kans hebben vroeg te overlijden, in tegenstelling tot niet-koffiedrinkers.

Het onderzoek werd gehouden in een periode van 10 jaar. Mensen die zes tot zeven kopjes drinken hebben 16 procent minder kans om vroeg te overlijden. Bij acht of meer kopjes is dat 14 procent.

De studie wees ook uit dat dezelfde resultaten gelden voor mensen die cafeïne langzaam verteren.

LEES OOK: Hummus: wat zit erin en hoe gezond is het?