• Luchtvaartplatform Airline Passenger Experience Association heeft zijn top 8 van beste vliegmaatschappijen voor 2023 bekendgemaakt.
  • Passagiers en experts hebben de luchtvaartmaatschappijen onder meer beoordeeld op de stoelen en beenruimte, eten en drinken, veiligheid en duurzaamheid.
  • KLM heeft opnieuw een plekje verworven in de top 8 en weet zich vergezeld van verder vooral Aziatische maatschappijen.
  • Lees ook: Schiphol beperkt het aantal reizigers ook de hele winter nog

KLM hoort volgens luchtvaartplatform Airline Passenger Experience Association (APEX) bij de beste acht luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Het passagiersplatform maakte de top 8 voor 2023 woensdag bekend op de jaarlijkse APEX Expo in Los Angeles.

Naast KLM zijn er vooral Aziatische luchtvaartmaatschappijen te vinden op de lijst.

APEX zegt meer dan een miljoen passagiers te hebben ondervraagd over hun reiservaring bij in totaal 600 maatschappijen wereldwijd. Hen is gevraagd hun reizen te beoordelen met 1 tot 5 sterren, vergelijkbaar met zoals dat gebeurt na een ritje met Uber. Ze moesten hun oordeel geven over onder meer de stoelen en beenruimte, het eten en drinken en het entertainment aan boord.

Om tot een definitieve lijst te komen, hebben experts van adviesbureau Yates and Partners daarna gekeken naar onder meer duurzaamheid en veiligheid. Slechts een kleine groep van acht luchtvaartmaatschappijen heeft die schifting overleefd.

Zeven van de acht luchtvaartmaatschappijen op de lijst stonden er vorig jaar ook al in. Alleen het Chinese Xiamen Airlines is nieuw.

Volgens CEO Joe Leader van APEX geeft de lijst een goed beeld, omdat veel passagiers die hun beoordelingen hebben gegeven jaarlijks met meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen. "Soms zijn er mensen die maar met één maatschappij vliegen vanwege het loyaliteitsprogramma of de plek waar ze wonen", legt Leader uit aan Insider. "Daarom is het goed dat we reizigers hebben met vergelijkingsmateriaal."

De CEO benadrukt ook dat APEX in tegenstelling tot andere beoordelaars duurzaamheid zwaar meeweegt. De beoordeling daarvoor bepaalt 25 procent van de totaalscore van een luchtvaartmaatschappij.

Dit is de top 8 van beste luchtvaartmaatschappijen van APEX voor 2023. De lijst is op alfabetische volgorde, want allen krijgen het stempel 'World Class' zonder specifieke volgorde.

Emirates

Een Airbus A380 van Emirates op de internationale luchthaven van Dubai. Foto: EPA/Ali Haider

Het in Dubai gevestigde Emirates is een van de twee nationale luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Arabische Emiraten en heeft de grootste vloot Airbus A380-toestellen ter wereld.

Japan Airlines

Japan Airlines. Foto: Markus Mainka/Shutterstock

Het in Tokio gevestigde Japan Airlines staat ook wel bekend als 'JAL'. De nationale luchtvaartmaatschappij werd in 1951 opgericht.

KLM

KLM Royal Dutch Airlines Boeing 777-300. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images

Het Nederlandse KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog zijn originele naam draagt. KLM werd opgericht in 1919.

Qatar Airways

Speciale Boeing 777 van Qatar Airways voor het WK Voetbal 2022. Foto: Qatar Airways

Qatar Airways is de officiële gastheer van het WK Voetbal 2022 en werd door Sky Trax drie maal op rij verkozen tot beste luchtvaartmaatschappij ter wereld.

Saudia

SAUDIA. Foto: Markus Mainka/Shutterstock

SAUDIA is de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabië en biedt luxe extra's zoals chefs aan boord.

Singapore Airlines

Singapore Airlines A350-900. Foto: KITTIKUN YOKSAP/Shutterstock

Singapore Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van de stadstaat en voert de langste vlucht ter wereld uit tussen New York en Singapore. Die duurt 19 uur non-stop.   

Turkish Airlines

Turkish Airlines op de luchthaven Barajas bij Madrid. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Image

Het in Istanbul gevestigde Turkish Airlines is de nationale maatschappij van Turkije en werd door Skytrax uitgeroepen tot beste Europese luchtvaartmaatschappij van 2022.

Xiamen Airlines

Xiamen Airlines. Foto: PomInOz/Shutterstock

Het Chinese Xiamen Airlines is de enige nieuwkomer op de lijst van APEX.

LEES OOK: Ex-stewardess deelt 10 manieren om geld te besparen tijdens je vliegreis