Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
4:46
  • Luchthaven Schiphol heeft volgens KLM aan alle luchtvaartmaatschappijen gevraagd komend weekend maatregelen te nemen om drukte zoals vorig weekend tegen te gaan.
  • KLM heeft vrijdag al 28 zogeheten retourvluchten geschrapt vanwege de drukte en wil dit weekend nog eens 47 vluchten annuleren. TUI en Corendon cancelen geen vluchten.
  • Vorig weekend heerste er chaos op Schiphol door een wilde staking van bagagemedewerkers. Zij legden het werk neer uit onvrede over onder meer de werkdruk.
  • Lees ook: Tekort aan bagagepersoneel op Schiphol kan deze zomer leiden tot reischaos

Luchthaven Schiphol heeft aan alle luchtvaartmaatschappijen gevraagd komend weekend maatregelen te nemen om drukte zoals vorig weekend tegen te gaan. Dat zegt luchtvaartmaatschappij KLM in een bericht aan zijn personeel.

KLM annuleert voor zaterdag en zondag zeker 47 vluchten vanwege de verwachte drukte op Schiphol. Vrijdag annuleerde de luchtvaartmaatschappij al 28 zogeheten retourvluchten. Met het annuleren hoopt KLM zowel de drukte op het vliegveld beheersbaar te houden als de werkdruk voor het personeel. KLM verwacht op dit moment niet meer annuleringen, maar sluit deze niet uit. KLM roept reizigers op tijdig naar de luchthaven te komen

“KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen hebben”, staat in de interne memo die door ANP is ingezien. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het belangrijk blijft dat passagiers op tijd naar de luchthaven komen.

Vorig weekend kampte Schiphol met grote drukte door een wilde staking bij personeel. Daardoor waren vluchten vertraagd of werden geannuleerd, en kon bagage van passagiers niet mee of moest worden nagestuurd naar bestemmingen. Afgelopen week had de luchthaven nog last van de nasleep van de staking, zegt ook KLM. Volgens KLM komt de drukte van de afgelopen dagen door tekorten aan personeel bij de beveiliging, waardoor lange rijen ontstonden.

Schiphol bevestigt in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing om "de druk op het hele systeem te verlichten". Het is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk hoeveel minder passagiers er komend weekend naar de luchthaven moeten komen om alles beheersbaar te houden.

TUI en Corendon willen geen vluchten schrappen

De zegsman zegt dat personeelsgebrek de hoofdoorzaak is van de problemen op Schiphol. "We hebben keihard geworven, maar de arbeidsmarkt is erg krap", legt hij uit. "Over de gehele linie zijn er personeelstekorten, van de parkeerwachten tot aan de security." De allereerste aandacht gaat nu uit naar een oplossing voor de drukte in het komende weekend. Over de periode daarna kon Schiphol nog niets kwijt.

Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. "Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben", zegt een woordvoerster.

TUI zegt "vanzelfsprekend" al maatregelen te hebben genomen om de drukte te beheersen op de luchthaven. "Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen, zoals de knelpunten bij security. Daar kan alleen Schiphol wat aan doen."

Reisorganisatie Corendon laat twee vakantievluchten dit weekend vanaf het vliegveld van Rotterdam vertrekken, in plaats van vanaf Schiphol. Het gaat om een vlucht op zaterdag en een op zondag, allebei naar Turkije. Voor nu lijkt het bij deze verplaatsingen te blijven, zegt een woordvoerster.

Sunweb wil schade claimen bij Schiphol

Reisorganisator Sunweb kijkt met een juridisch team naar de mogelijkheden om de opgelopen schade door de drukte op Schiphol te kunnen claimen bij de luchthaven. Volgens een woordvoerster kunnen de gemaakte kosten in de miljoenen euro’s gaan lopen.

De reisorganisatie spreekt van een unieke situatie. "Het is niet eerder gebeurd dat Schiphol zo’n wanprestatie leverde."

Sunweb heeft zelf geen vluchten die dit weekend vertrekken vanaf Schiphol. Klanten van de reisorganisatie vliegen met luchtvaartmaatschappijen Transavia en Vueling. "Transavia heeft gezegd geen vluchten te annuleren en voorlopig zijn vluchten van onze reizigers niet geannuleerd."

Toch vreest de woordvoerster ervoor dat dat wel gaat gebeuren, of dat vliegtuigen anders "met grote vertraging" vertrekken. Sunweb zegt reizigers vanwege de onduidelijkheid nauwelijks te kunnen informeren. "We kunnen wel het callcenter opschalen en dat hebben we natuurlijk gedaan. We raden reizigers zeker aan gewoon naar de luchthaven te gaan en daar drie uur van tevoren te zijn."

Vliegveld Groningen wil vluchten overnemen

Luchthaven Groningen Airport Eelde wil de komende tijd vluchten overnemen van Schiphol. Het vliegveld bij Groningen zegt de komende tijd twee extra vluchten per uur te kunnen uitvoeren, maar daar kwamen volgens directeur Meiltje de Groot nog geen aanvragen voor binnen.

De Groot zegt genoeg bagage- en beveiligingspersoneel te hebben om de extra vluchten aan te nemen. Personeelstekorten zijn volgens luchtvaartmaatschappij KLM nu juist het probleem op Schiphol. De Groot verwacht vooral volgende week "een spannende week".

Bij Rotterdam The Hague Airport kwamen al wel meerdere verzoeken binnen om vluchten over te nemen, onder meer van KLM. Reisorganisatie Corendon verplaatst dit weekend twee vluchten van Schiphol naar het vliegveld van Rotterdam.

LEES OOK: Tekort aan bagagepersoneel op Schiphol kan deze zomer leiden tot reischaos