De milieucommissie van het Europees Parlement steunt de door Eurocommissaris Frans Timmermans voorgestelde natuurherstelwet. Eerder verwierpen twee parlementscommissies, die van landbouw en van visserij, de omstreden wetgeving.

De commissie van 88 leden, onder wie vijf Nederlanders, is sterk verdeeld. Precies de helft stemde voor een amendement om de beoogde wet te verwerpen, maar de andere 44 leden stemden daartegen. De regels bepalen dat bij het staken van de stemmen het verwerpingsamendement niet werd aangenomen, zoals de christendemocraten en een aantal liberalen hoopten.

“De rechtse partijen onder leiding van de christendemocraten hebben geen meerderheid gehaald om de natuurherstelwet in de prullenbak te gooien”, reageerde Europarlementariër en milieucommissielid Mohammed Chahim (PvdA). “Dat is goed nieuws. Zo zie je maar dat de inhoud uiteindelijk wint van de cynische politiek van het CDA.”

De 88 moeten nog hun positie bepalen over de tekst die de milieucommissie aan de plenaire zitting in juli zal voorleggen. Er liggen honderden amendementen op tafel.

De natuurherstelwet is bedoeld om de vernietiging aan plant- en diersoorten in Europa te stuiten, maar critici vinden de maatregelen te ver gaan. Die maken het volgens hen in Nederland bijvoorbeeld haast onmogelijk om nog te bouwen en te boeren, menen ze.

LEES OOK: Fikse tegenvaller voor Frans Timmermans: landbouwcommissie EU-parlement stemt tegen zijn voorgestelde Natuurherstelwet