Kleine tweedehands auto’s van vier tot vijf jaar oud zijn het meest gewild bij Nederlanders.

Dat blijkt uit de Marktmonitor van AutoScout24, een online marktplaats voor het kopen en verkopen van tweedehands auto’s.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd er op de website van AutoScout24 830 duizend keer gezocht naar kleine occasions van circa vijf jaar oud. Dit is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de automarktplaats zijn wagens die gebouwd zijn rond 2011 in trek, omdat ze vaker rijker uitgerust zijn dan de basisuitvoeringen van nieuwe auto’s. Ze bieden dus meer waarde voor je geld.

Piepjonge occasions minder in trek

Jongere tweedehands auto’s zijn juist een stuk minder gewild. Naar nieuwe kleine occasions en occasions van minder dan een jaar oud werd slechts 164 duizend keer gezocht in het eerste kwartaal.

"Dit is een gevolg van de hogere prijzen van die jonge tweedehandsauto's", zegt algemeen directeur Jurgen Vugts van AutoScout24. "Een occasion van vier tot vijf jaar oud kost gemiddeld de helft van de nieuwwaarde, ongeveer 8.000 euro en is vaak net zo goed."

Omdat nieuwe kleine auto's minder populair zijn, staan ze langer te koop. Het aanbod in deze categorie op AutoScout24 is in het eerste kwartaal dan ook bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, tot bijna 7.000 advertenties.

Van de gewilde kleine tweedehandsjes met bouwjaar 2011-2012 is het aanbod met 3 procent gestegen, tot 5.300 advertenties in de eerste drie maanden van 2016. De consument heeft de grootste keuze uit kleine auto's van twee tot drie jaar oud.

Dat kleine occasions als de Volkswagen Polo, Seat Ibiza en Renault Clio in trek zijn, komt voor een belangrijk deel door de aantrekkelijke prijs.

Kleine tweedehands auto's wisselden in het eerste kwartaal voor gemiddeld 8.600 euro van eigenaar, ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. Daarmee zijn kleine occasions flink goedkoper dan de gemiddelde tweedehands auto, die begin dit jaar 12.800 euro kostte.