• De drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank blijven relatief lage spaarrentes bieden, terwijl kleinere banken hun spaarrentes verhogen.
  • Banken als bunq en de Franse Renault Bank zitten op 2 procent of hoger qua spaarrente.
  • Volgens de site Geld.nl heeft dit te maken met verschillen in de verdienmodellen van banken.
  • Lees ook: Neobank bunq verhoogt variabele spaarrente naar 2% – spaarmarkt is in beweging.

Kleinere banken in Nederland verhogen de spaarrente steeds vaker naar 2 procent of meer, terwijl de rente bij de drie grootbanken relatief laag blijft. De financiële vergelijkingssite Geld.nl ziet dat partijen als neobank Bunq en de Franse Renault Bank hun rente regelmatig verhogen om spaarders te trekken.

Grote banken als Rabobank, ING en ABN AMRO blijven volgens Geld.nl nog steeds lage spaarrentes bieden van hooguit 0,5 procent. “Rabobank gaat per 1 mei wel de rente verhogen naar 0,75 procent, maar ook dan blijft het gat met de hoogste spaarrentes groot”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de vergelijkingssite.

“Veel mensen sparen toch wel bij deze banken. Dus ze hoeven niet per se hogere rentes te bieden om voldoende spaargeld aan te trekken”, verklaart ze. Dat grote banken lage spaarrentes aanhouden komt volgens Bulthuis ook omdat ze de afgelopen jaren langer lopende leningen en hypotheken hebben verstrekt tegen lage rentes. “Die leningen lopen nog steeds door en daar verdienen de banken dus weinig aan, waardoor er ook minder marge is om de spaarrentes te verhogen”, legt Bulthuis uit.

Hogere spaarrente bij kleinere banken

Voor kleinere partijen die relatief hoge spaarrentes bieden, geldt vaak dat ze alternatieve verdienmodellen hebben. Zo werkt bunq voor betaalrekeningen bijvoorbeeld met vaste abonnementsbedragen per maand om kosten te dekken die bij grootbanken vaak op een andere manier worden verrekend.

Buitenlandse partijen als Renault Bank bieden spaarrekeningen in Nederland aan via platforms als Raisin. Hierbij is doorgaans een buitenlandse garantieregeling van toepassing, als een bank in de problemen komt. De dekking is in landen die onderdeel zijn van de Europese Unie, meestal wel net als in Nederland 100.000 euro per persoon.

Lees ook: Zo is je spaargeld veilig: wat je moet weten over het depositogarantiestelsel dat sparen tot €100.000 dekt

Een aparte categorie vormen beursbrokers waar beleggers een cashrekening kunnen aanhouden. Ook brokers kunnen makkelijker een hogere rente bieden, volgens Geld.nl. Een broker ontvangt doorgaans commissies voor het uitvoeren van transacties van beleggers op de beurs. Bovendien gebruiken beleggers een cashrekening doorgaans om tijdelijk liquide middelen aan te houden die ze willen beleggen en niet om lange tijd spaargeld te parkeren.

Partijen Trade Republic, Scalable Capital en BUX bieden rentes op cashrekeningen van 2 procent of meer aan.

LEES OOK: Deze 3 historische grafieken laten zien dat spaarrentes nog altijd pijnlijk laag zijn…en waarom rentes fors omhoog zouden kunnen