De inflatie vlakt iets af in mei. Dat betekent nog niet dat je als spaarder beschermd bent tegen koopkrachtverlies, maar het scheelt wel iets.

De stijging van de consumentenprijzen was in mei op jaarbasis lager dan in april. Dat komt vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, pakketreizen naar het buitenland en een verblijf in bungalowparken.

Rond feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei waren er minder feestdagen dan in een jaar terug, waardoor de prijzen gemiddeld lager waren.

Ook benzine had een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De prijsstijging van benzine nam op jaarbasis af van 6 procent in april naar 3,5 procent in mei. Een liter euroloodvrij kostte in mei gemiddeld 1,72 euro.

Inmiddels is de benzineprijs verder gedaald in juni tot gemiddeld 1,68 euro voor een liter ongelood per 10 juli.

Lees ook: Olieprijs keldert fors… en dat begint zichtbaar te worden bij de benzineprijs en diesel

Goedkopere vliegtickets houden inflatie in toom

Concreet waren consumentengoederen en -diensten in mei 2,4 procent duurder dan een jaar eerder. In april betaalden consumenten nog 2,9 procent meer, onder meer omdat het paasweekend midden in deze maand viel.

Voor spaarders is de daling van de inflatie in principe goed nieuws, al is de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten nog wel zo sterk dat je dit met de rentevergoeding op spaargeld niet kunt bijbenen.

De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,25 procent, zo blijkt uit gegevens van de site spaarinformatie.nl. Zet je spaargeld voor 20 jaar vast dan krijg je maximaal 1,6 procent rente.

LEES OOK: De rente blijft mogelijk nog heel lang laag – dit zijn de gevolgen voor je hypotheek, spaargeld, pensioen en autofinanciering