Voorman Hans de Boer van werkgeversclub VNO-NCW toonde zich donderdag enthousiast over de winst van GroenLinks bij de verkiezingen, zo meldde de NOS.

“GroenLinks krijgt niet voor niets zoveel stemmen”, aldus De Boer. “Er moet op een goede manier worden geïnvesteerd in duurzaamheid. Ik ga nu geen voorkeur uitspreken voor een bepaalde coalitie, maar het lijkt mij dat er een motorblok komt van VVD, CDA en D66. En die hebben dan nog een vierde partij nodig. De ChristenUnie of GroenLinks. Beide zeer achtenswaardige partijen.”

Dat groen en ondernemen prima samen kunnen gaan, blijkt al jaren uit het toenemende bewustzijn bij bedrijven die proberen te letten op de balans tussen winst en duurzaam ondernemen.

Maar een blik op de programma’s van GroenLinks en de VVD laat grote verschillen zien bij het beoogde beleid voor ondernemers. De VVD en GroenLinks staan diametraal tegenover elkaar, zo blijkt uit de doorrekening van de partijprogramma’s door het Centraal Planbureau.

Belastingen Ondernemers

  • De VVD wil het tarief in de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (voor winsten tot 200 duizend euro) van 20 procent naar 17 procent verlagen. Een lastenverlichting voor mkb’ers.
  • GroenLinks kiest voor een verhoging van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting (die dit jaar geldt voor winsten boven de 200 duizend euro) van 25 naar 27 procent. Een lastenverzwaring voor veel mkb’ers en het grootbedrijf.
  • Wat betreft de eerste schijf van de vennootschapsbelasting draait GroenLinks een beoogde verlenging van die grens naar 350 duizend euro terug – de grens blijft dus op 200 duizend euro liggen.
  • GroenLinks introduceert ook een werkgeversheffing op topinkomens van 14 procent over het loon boven de 150 duizend euro. Het Centraal Planbureau ziet dit als een lastenverzwaring voor werkgevers van 600 miljoen euro. Het idee is dat werkgevers hun beter betaalde werknemers zullen compenseren voor de extra belasting door het bruto loon te verhogen en dus feitelijk zelf de heffing betalen.
  • Andere ingrijpende maatregel: GroenLinks voegt de werkgeverspremies voor arbeidsongeschiktheid,  WW en ziektekosten samen tot een werkgeversheffing voor collectieve voorzieningen.  Volgens het CPB verschuiven de werkgeverslasten in de opzet van GroenLinks naar de hogere inkomens. Met andere woorden het wordt duurder om personeel het hogere lonen in dienst te hebben.

Inkomsten- en vermogensbelasting

De VVD wil niet echt sleutelen aan de tarieven van de inkomstenbelasting. GroenLinks wil hogere inkomens en vermogens juist zwaarder belasten.

  • Bij de vermogensbelasting in box 3 verhoogt de VVD de heffingsvrije drempel van 25 duizend euro naar 35 duizend euro.
  • GroenLinks kiest voor een drastische hervorming van de vermogensbelasting waarbij de heffing plaatsvindt op het daadwerkelijke rendement, maar wel op een progressieve manier. De vrijstelling op de winst voor spaargeld en beleggingen is 1.000 euro. Vervolgens heft GroenLinks 35 procent belasting over de vermogenswinst tot 20 duizend euro; over de winst tussen de 20 duizend en 60 duizend euro is dat 42 procent en boven de 60 duizend euro vermogenswinst 52 procent. Per saldo komt dit neer op een lastenverzwaring, aldus het CPB.
  • GroenLinks verhoogt ook het belastingtarief voor aandeelhouders met een belang van 5 procent of meer in een bedrijf (box 2) van 25 naar 30 procent.

Milieu (autobelasting)

Tot slot de milieuheffingen. GroenLinks geeft in zijn plannen vooral via fiscale kortingen (arbeidskorting) lastenverlichting aan werkenden. Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen. En dat gebeurt mede via heffingen op autogebruik. Belangrijkste maatregel die werkgevers en werknemers zou raken:

  • GroenLinks schaft de belastingvrije reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer voor de auto af (niet voor openbaar vervoer). Een lastenverzwaring van 900 miljoen euro. Ook wordt de mogelijkheid om te tanken op kosten van de werkgever voor leaserijders beperkt.

Als GroenLinks betrokken wordt bij de coalitie-onderhandelingen, is de grote vraag dus of Klaver de ruimte krijgt om met bovenstaande voorstellen te scoren. En of Hans de Boer van VNO-NCW dan nog steeds zo blij is.

LEES OOK: 4 kabinetsopties op basis van de verkiezingsuitslag