De aanhoudende lage spaarrente stimuleert huiseigenaren om flink extra af te lossen op hun hypotheek, maar tegelijk blijven de spaartegoeden per saldo stijgen.

Dat meldt Rabobank in de donderdag gepubliceerde jaarcijfers over 2018. Klanten van Rabobank losten afgelopen jaar 19 miljard extra af op hun hypotheek, bovenop de gewone aflossingen.

Ondanks de extra aflossingen groeiden de spaarsaldi van particuliere klanten bij Rabobank met ongeveer 4 miljard euro naar 118 miljard euro.

Rabo’s marktaandeel in sparen blijft hierdoor gelijk. De bank had een derde van de Nederlandse spaarmarkt in handen in 2018 én 2017 (33,3 procent 2018, versus 33,4 procent in 2017).

Rabobank slaagde er afgelopen jaar niet in de extra aflossingen op hypotheken goed te maken met de verstrekkingen van nieuwe hypotheekleningen. Het marktaandeel van de grootbank bij nieuwe hypotheken zakte van 22 procent in 2017 naar 19,9 procent afgelopen jaar.

Het marktaandeel van lokale Rabobanken in de markt voor nieuwe hypotheken daalde van 18 procent naar 16,7 procent, bij Rabo-dochter Obvion ging het marktaandeel van 4 procent naar 3,2 procent.

De totale hypotheekportefeuille van de Rabobank kromp afgelopen jaar met 3 miljard naar 190 miljard euro.

Lees ook op Business Insider

Minder hypotheek vergeleken met waarde woning

De extra aflossingen op hypotheken zorgen er wel voor de risico’s van de hypotheekportefeuille kleiner worden. Dat is terug te zien bij de verhouding van de hypotheekschulden ten opzichte van waarde van het onderpand.

De zogenaamde loan-to-value verbeterde flink en ging van 69 procent in 2017 naar 64 procent afgelopen jaar. Dit betekent dat in de hypotheekportefeuille van Rabobank gemiddeld genomen tegenover een hypotheeklening van 64.000 euro een pand ter waarde van 100.000 euro staat.

Deels is de verbetering van de loan-to-value te danken aan de extra aflossingen. Maar de stevige waardestijging van onroerend goed in 2018 hielp natuurlijk ook. Huizen werden afgelopen jaar gemiddeld genomen 9 procent duurder. Dat was de sterkste groei sinds 2001.

De huizenprijzen stegen in 2018 dus stevig, het aantal transacties ging wel flink omlaag. Na het recordjaar in de Nederlandse huizenmarkt 2017, ging het aantal transacties in 2018 bijna een tiende omlaag.

LEES OOK: Huizenprijzen zijn in Nederland veel te grillig, zegt DNB-baas Klaas Knot – deze 3 dingen moeten anders