Na de verrassend aankondiging van Mark Rutte dat hij uit de Nederlandse politieke stapt, als er na de verkiezingen een nieuw kabinet is, moet de VVD halsoverkop bepalen wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Het landelijk bestuur van de VVD draagt deze week een kandidaat-lijsttrekker voor. Daarnaast is het voor andere VVD-leden mogelijk om zich kandidaat te stellen.

Maandag vielen meteen twee potentiële lijsttrekkers af: Klaas Dijkhoff en Edith Schippers.

VVD-prominent en oud-fractieleider Dijkhoff blijft erbij dat hij geen interesse heeft in het lijsttrekkerschap van de VVD, heeft hij gezegd bij Op1. Dijkhoff werd lang genoemd als mogelijke opvolger van Rutte, maar stapte in 2021 uit de politiek omdat hij toe was aan iets anders. “Ik vind voor mij persoonlijk hoe ik bijvoorbeeld vader wil zijn niet te combineren met het beeld dat ik heb van wat een premier zou moeten leveren”, vat hij de reden samen.

Dijkhoff zegt zijn keus te hebben gemaakt om niet meer fulltime politicus te zijn. Hij verwacht voorlopig ook niet van mening te veranderen, zeker "de komende veertien jaar".

Ook Edith Schippers is niet beschikbaar als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Dat bevestigde een woordvoerder van de senaatsfractie van de liberalen aan persbureau ANP na een bericht van de NOS. Schippers is populair in de partij en wordt door sommige VVD'ers als ideale opvolger van Mark Rutte gezien.

Bij haar terugkeer op het Binnenhof als fractievoorzitter van de Eerste Kamerfractie in juni, werd ook gedacht dat dit mogelijk de opmaat naar het lijsttrekkerschap zou zijn. Maar Schippers zei altijd dat het "absoluut" niet haar ambitie was. Ze heeft een gooi naar het partijleiderschap niet eerder uitgesloten.

André Bosman meldt zich als kandidaat-lijsttrekker VVD

Voormalig VVD-Kamerlid André Bosman heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker van de VVD, zegt hij bij het radioprogramma WNL Haagse Lobby.

Bosman vindt dat de leden zich moeten uitspreken over de koers van de partij en dat het dan helpt als er meerdere kandidaten zijn. "Dus ik ben heel benieuwd naar de kandidaat waar het hoofdbestuur mee komt", zegt de voormalige parlementariër. Hij zegt ook nog geen idee te hebben wie dat is.

"Ik ben al heel lang bezig met deze partij", zegt Bosman wijzend op zijn Kamerlidmaatschap en verscheidene andere functies. "De partij gaat mij aan het hart en ik heb daar best wel ideeën bij." Hij zegt de partijvoorzitter op de hoogte te hebben gesteld van zijn kandidatuur.

Recentelijk stond Bosman nog op de kandidatenlijst van de VVD voor de Eerste Kamer. Zijn vijftiende plek bleek met een uitslag van tien zetels voor de liberalen niet hoog genoeg om in de Senaat te belanden.

De partijtop schuift deze week nog een andere kandidaat-lijsttrekker naar voren. Veel genoemde namen hierbij zijn minister van justitie Dilan Yesilgöz en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans.

LEES OOK: Mark Rutte wilde als kind concertpianist worden, maar werd de langstzittende premier van Nederland: een overzicht