Kinderen en sociale media zijn een tricky combinatie.

Aan de ene kant kunnen kinderen op platforms als Instagram, Youtube, Facebook en Twitter doelwit worden van cyberpesten of mensen met kwade bedoelingen, maar aan de andere kant kunnen ze er gemakkelijk nieuwe vriendschappen sluiten én hun creativiteit uiten.

Daar komt nog een voordeel bij: kinderen kunnen op sociale media geld verdienen, veel geld.

Op YouTube zijn tientallen kinderen van over de hele wereld actief die serieus verdienen aan hun hobby. Met de hulp van hun ouders maken ze video’s, onderhouden ze hun kanaal en verdienen ze duizenden tot zelfs miljoenen euro’s per jaar.

Dit zijn tien YouTube-sterren van de volgende generatie. Ze zijn allemaal niet ouder dan 11 jaar en verdienen naar schatting tussen de 350.000 euro tot 55 miljoen euro per jaar. Alle statistieken komen van SocialBlade, een bedrijf dat YouTube-statistieken bijhoudt, en zijn op het moment van schrijven actueel.


1. Maya en Mary

Abonnees: 5,3 miljoen

Totaal aantal views: 1,5 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €366.250 tot €5,8 miljoen

Op hun kanaal zingen Maya en Mary, respectievelijk een peuter en een jong meisje, mee met liedjes. De twee meisjes zijn behoorlijk jong en dus maken hun ouders ook vaak gastoptredens in hun video's.


2. Boram Tube Vlog en Boram Tube ToysReview

Totaal aantal abonnees (gecombineerd): 31,2 miljoen

Totaal aantal views (gecombineerd): 10 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €538.450 tot €8,5 miljoen

Boram is een meisje van 6 jaar oud dat in Zuid-Korea woont en ze is de ster van twee kanalen. Het Boram Tube Vlog heeft ze in 2012 opgericht en is haar populairste kanaal, waarop ze haar dagelijks leven laat zien. Op het kanaal Boram Tube ToysReview laat ze zien wat ze van haar speelgoed vindt, vaak terwijl ze er met vrienden of familie mee speelt.


3. Beam Copphone

Abonnees: 2,9 miljoen

Totaal aantal views: 3,9 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €568.000 tot €9,1 miljoen

Beam, een jongen uit Thailand, richtte zijn kanaal in 2012 op en deelt er zijn avonturen. Hij vindt het leuk om zich te verkleden en zijn familieleden zijn vaak ook in zijn video's te zien.


4. Toys And Little Gaby

Abonnees: 13,1 miljoen

Totaal aantal views: 5 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €508.000 tot €12.9 miljoen

De Britse broer en zus Alex and Gaby maken samen video's over speelgoed, uitdagingen en kinderactiviteiten. Ze richtten hun kanaal op in 2012.


5. TwinRoozi

Abonnees: 3,7 miljoen

Totaal aantal views: 1,3 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €1,1 miljoen tot €16,8 miljoen

Op dit kanaal van een eeneiige tweeling uit Zuid-Korea is te zien hoe de twee 11-jarige meisjes eten proeven. Ook plaatsen ze how-to-video's.


6. Ryan ToysReview

Abonnees: 21 miljoen

Totaal aantal views: 30,9 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €2,1 miljoen tot €32,7 miljoen

De populaire speelgoed-reviewer Ryan Kaji richtte zijn kanaal op in 2015. Hij plaatst er vooral video's van hoe hij speelgoed uitpakt en wat hij ervan vindt. Het 7-jarige jongetje woont in Los Angeles.


7. Vlad and Nikita

Abonnees: 24,6 miljoen

Totaal aantal views: 10 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €2,1 miljoen tot €33,4 miljoen

De broers Vlad en Nikita zijn de sterren van dit Amerikaanse YouTube-kanaal. In hun video's spelen ze met speelgoed en vertellen ze verhalen, vaak met hun moeder erbij.


8. Kids Diana Show

Abonnees: 32,1 miljoen

Totaal aantal views: 11,1 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €5,5 miljoen tot €40 miljoen

Diana is al sinds 2015 de ster van dit kanaal, waarop het Amerikaanse meisje laat zien hoe ze speelgoed uitpakt, uitdagingen volbrengt. Haar broer Roma maakt ook video's op zijn eigen kanaal.


9. Maria Clara & JP

Abonnees: 11,2 miljoen

Totaal aantal views: 3,6 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €1,1 miljoen tot €16,6 miljoen

Maria Clara (7) en JP (10) zijn broer en zus en wonen in Rio de Janeiro, in Brazilië. Hun kanaal is opgericht in 2015 en in de video's is te zien hoe ze uitdagingen aangaan en samen spelletjes spelen.


10. Like Nastya Vlog, Stacy Toys, en Funny Stacy

Totaal aantal abonnees (gecombineerd): 61 miljoen

Totaal aantal views (gecombineerd): 23,4 miljard

Geschat jaarlijks inkomen: €3,3 miljoen tot €53,4 miljoen

Het Russisch-Amerikaanse meisje Stacy (in Rusland kennen mensen haar als Nastya), dat in Florida woont, heeft drie verschillende YouTube-kanalen. Daarop is te zien hoe ze avonturen beleeft met haar vader. Like Nastya is haar populairste kanaal en is in het Russisch.

Lees meer over YouTube: