Tennisster Kiki Bertens treedt maandag na half twee ’s middags Nederlandse tijd aan in de WTA Finals in Singapore, het bijzonder lucratieve eindtoernooi voor de beste acht tennissters van het jaar.

De nummer 9 van de jaarranglijst werd als eerste reserve in de wachtkamer geplaatst, en werd donderdag opgeroepen nadat Simona Halep – de nummer 1 van de wereld – zich afmeldde vanwege aanhoudende rugklachten.

Het is sowieso al een bijzondere prestatie: Bertens is de eerste Nederlandse tennisster sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1997 die mag meedoen aan het slottoernooi. Maar eenmaal geplaatst wil ze natuurlijk ook winnen.

Favoriet is ze als laagst geplaatste speelster natuurlijk niet, maar de 26-jarige Wateringse is allesbehalve kansloos. Bertens startte dit jaar als nummer 31 van de wereld en vocht zich de top 10 in met drie toernooiwinsten en goede prestaties op alle grandslamtoernooien.

De winst van het toernooi in Cincinnati in augustus was de belangrijkste uit haar carrière. Onderweg naar de toch al prestigieuze titel versloeg ze de ene wereldtopper na de andere: Coco Vandeweghe, Caroline Wozniacki, Anett Kontaveit, Elina Svitolina, Petra Kvitová en Simona Halep.

Kiki Bertens harkte in 2018 al meer dan 2,6 miljoen dollar (2,25 miljoen euro) aan prijzengeld binnen. Dat smaakt naar meer: in Singapore zit er in totaal 7 miljoen dollar in de prijzenpot.

WTA Finals: loting en poulefase

Tijdens de WTA Finals worden de acht deelneemsters verdeeld over twee poules. Daarin spelen de vier tegenstanders allemaal één onderling duel. De nummers 1 en 2 van de poule plaatsen zich voor de kruisfinales (de nummer 1 van poule A tegen de nummer 2 van poule B) en de winnaars daarvan treffen elkaar vanzelfsprekend in de finale.

De loting heeft vrijdag uitgewezen dat Kiki Bertens het in haar poule gaat opnemen tegen Angelique Kerber (nummer drie op de wereldranglijst ), Naomi Osaka (nummer vier) en Sloane Stephens (de nummer acht).  Een pittige groep.

In juni verloor de Nederlandse nog op Roland Garros van Wimbledon-kampioen Kerber. Bertens deed het niet veel beter bij haar enige ontmoetingen met US Open-winnaar Osaka twee jaar geleden in Acapulco en Stephens in Rome in 2013.

Wij pakten Bertens' prestaties in onderlinge duels erbij om in te schatten hoeveel kans ze maakt op het halen van de halve finales. We keken daarbij ook specifiek naar wedstrijden op hardcourt, de ondergrond waar de komende week in Singapore op gespeeld wordt.

Bertens speelde drie keer eerder tegen Angelique Kerber. Het staat 2-1 voor de Duitse. In 2016 versloeg Bertens haar op het gravel van Roland Garros, maar dit jaar nam Kerber wraak op hetzelfde toernooi. Hun eerste onderlinge duel was op hardcourt, in 2016. Kerber won dat duel, maar alleen omdat Bertens in de derde set moest opgeven vanwege een maagvirus. Deze is dus duidelijk too close to call.

Naomi Osaka stond pas één keer eerder tegenover Kiki Bertens, maar de Japanse won toen, op hardcourt nog wel. Dat was in 2016, het jaar dat Osaka afsloot als nummer 40 van de wereld. Nu is ze de nummer 4, nadat ze vorige maand nog Serena Williams versloeg in de dramatisch verlopen finale van de US Open... op hardcourt. Osaka wordt dus een lastig verhaal voor Bertens.

Tegen Petra Kvitová maakt Bertens een goede kans. Het staat 2-2 in onderlinge duels, maar Kiki Bertens won de laatste twee keer. Die duels werden allebei dit jaar afgewerkt, beide op hardcourt. In Montreal won Bertens in twee sets, maar op het door Bertens gewonnen toernooi in Cincinnati had ze meer moeite met de Tsjechische: 3-6 6-4 6-2.

Van alle deelneemsters in Singapore is Caroline Wozniacki de bekendste voor Bertens, samen met Karolina Pliskova. De twee stonden vijf keer eerder tegenover elkaar. De stand: 3-2 voor Wozniacki. Op hardcourt staat het zelfs 3-1 voor de Deense, en de overwinning van Bertens had ze te danken aan een opgave van Wozniacki, ook weer in Cincinnati overigens. Kiki Bertens begint dus duidelijk als underdog aan deze partij.

Kiki Bertens en Sloane Stephens stonden één keer eerder tegenover elkaar. Dat is alweer vijf jaar geleden. Stephens won toen in drie sets op het gravel van Rome, maar daar moeten we maar niet te veel meer achter zoeken. De Amerikaanse won vorig jaar wel de US Open (op hardcourt), dus Bertens is gewaarschuwd, maar deze wedstrijd kan alle kanten op.

Tegen Elina Svitolina is Bertens eigenlijk gewoon licht favoriet. Beiden wonnen dit jaar drie toernooien: Bertens drie op hardcourt, Svitolina twee. Ze speelde twee keer tegen elkaar op hardcourt: Svitolina won in 2016, maar Bertens in 2018. Het zal erom spannen, maar Kiki Bertens zal hier zeker wat van verwachten.

Van Karolina Pliskova zou Bertens best eens kunnen winnen. In onderlinge duels staat het 3-2 voor de Nederlandse. Ze versloeg de Tsjechische dit jaar al twee keer in twee sets, waarvan een keer op hardcourt. In Stuttgart was Pliskova eerder dit jaar wel de betere op gravel, maar dat vergeten we voor het gemak maar even. Bertens maakt hier een goede kans!

Prijzengeld

Het halen van de halve finales zou een geweldige prestatie zijn, maar Kiki Bertens is ook nu al gegarandeerd van een flinke cheque. Volgens een overzicht van Sportnieuws.nl is haar deelname alleen al goed voor ruim 130.000 aan prijzengeld. Per winstpartij in de poule loopt dit met ongeveer hetzelfde bedrag op: ruim 260.000 euro bij één winst, meer dan 390.000 euro als ze twee keer wint en bijna 530.000 euro als ze alle tegenstanders verslaat.

Bij plaatsing voor de halve finales komt daar een kleine 35.000 euro bij. De finale is een ander verhaal: bij het bereiken daarvan wordt ineens ruim 6 ton opgeteld bij het prijzengeld uit de poulefase. Heeft Bertens de week van haar leven en wint ze het hele toernooi, dan verandert die 6 ton in ruim anderhalf miljoen.

Wint ze alle poulewedstrijden en uiteindelijk ook het toernooi, dan neemt ze dus meer dan 2 miljoen euro mee naar huis. Dat zou dan aardig in de buurt komen van haar totale bedrag aan prijzengeld van het hele jaar tot nu toe.

LEES OOK: Kiki Bertens had faalangst, dacht een jaar lang dat ze kanker had, maar staat nu in de top 10