Tennisster Kiki Bertens heeft bij de WTA Finals in Singapore de kans op een tweede stunt laten liggen.

De 26-jarige Wateringse gaf haar een jaar jongere Amerikaanse tegenstandster Sloane Stephens uitstekend partij.

In de derde set nam ze een voorsprong van 2-0, maar raakte daarna toch weer de controle over zichzelf en over haar spel kwijt. Ook coach Raemon Sluiter kon haar tijdens een korte pauze op de baan niet meer redden.

Na 2 uur en 21 minuten stond de eindstand op het scorebord: 7-6 (4) 2-6 6-3.

Bertens debuteerde maandag in Singapore met een indrukwekkende zege op de als eerste geplaatste Duitse Angelique Kerber. Met een overwinning op Stephens had ze zich als eerste speelster al kunnen plaatsen bij de laatste vier.

Bertens moet vrijdag in haar laatste groepswedstrijd tegen de Japanse Naomi Osaka, die al twee keer verloor bij het lucratieve eindejaarstoernooi, alsnog kwalificatie zien af te dwingen.

Stroef begin voor Bertens

Bertens begon stroef aan haar tweede duel. Bij een achterstand van 0-3 leek de nummer negen van de wereld de eerste set al min of meer op te geven, maar net op tijd kwam ze in het juiste ritme. Onder druk van de Nederlandse speelster begon Stephens fouten te maken. Op 4-4 was de strijd weer helemaal open.

Bertens kwam op eigen service op 5-5 met enkele fraaie punten waarbij ze zelfs één keer applaus van de Amerikaanse ontving. Met dank aan haar sterke service wist Bertens ook nog een tiebreak af te dwingen. In de barrage was het richtingsgevoel bij de grillige Nederlandse echter plotseling weg: 7-6 (4).

Bertens herstelde zich goed in de tweede set, mede dankzij een inzinking bij Stephens. De Amerikaanse leverde liefst vier keer haar service in tegen Bertens twee keer.

In de derde set leek de Nederlandse troef op weg naar de winst. Op eigen service wist ze echter niet op 3-0 te komen en na die verloren game was Bertens het vertrouwen in zichzelf een beetje kwijt.

Stephens profiteerde bekwaam en staat er nu met twee overwinningen uitstekend voor in de rode groep.

Bekijk een samenvatting van de wedstrijd hieronder:

Bertens baalt van zichzelf

Bertens besefte na haar nederlaag dat ze bij de WTA Finals in Singapore een mooie kans had laten liggen. "Dit is zeker balen", gaf de Nederlandse tennisster bij FOX Sports ronduit toe.

"Mijn service is de laatste tijd een beetje twijfelachtig. Ik sla nogal veel dubbele fouten. In de derde set deed ik dat twee keer achter elkaar bij een voorsprong van 2-0. Dat was natuurlijk zonde. Op dat moment had ik die break moeten vasthouden en misschien wel moeten doordrukken. Maar nu gaf ik Sloane het gevoel dat er iets te halen viel. Ze speelde in de derde set ook heel goed en slim tegen mij."

Bertens kan vrijdag in haar laatste groepswedstrijd tegen de Japanse Naomi Osaka nog plaatsing bij de laatste vier afdwingen. "Maar het wordt heel lastig. Iedereen kan nog door in onze poule. Osaka heeft hier al wel twee keer verloren, maar als ze de ballen goed raakt, kan ze van iedereen winnen. Ik denk maar niet aan alle scenario's die mogelijk zijn. Ik kan me beter op mijn partij en op mijn spel concentreren."

LEES OOK: Kiki Bertens had faalangst, dacht een jaar lang dat ze kanker had, maar staat nu in de top 10