De kerstman gaat niet failliet! Een Finse reisorganisatie neemt een meerderheidsbelang in Dianordia, het bedrijf dat het hoofdkwartier van de kerstman runt in Rovaniemi.

Dianordia, dat 20 werknemers heeft, had te kampen met een flinke belastingschuld van 200.000 euro die uiterlijk donderdag voldaan moest worden. Dat is gelukt met dank aan Lapland Safaris Group, een reisclub die vakanties organiseert in het noorden van Finland.

De schuld is ontstaan doordat de bezoekersaantallen teruglopen. In Rovaniemi kunnen toeristen iedere dag van het jaar gratis de kerstman bezoeken en onder meer met hem op de foto. Zo’n 300.000 mensen komen jaarlijks op het Finse stadje af, maar dat aantal is de laatste jaren geslonken.

Vooral Russen brengen minder vaak een bezoek, omdat ze te kampen hebben met internationale sancties. Maar ook Italianen, Spanjaarden en Grieken kruipen minder vaak op schoot bij de oude grijsaard.

“Met deze aankoop verzekeren we dat het verhaal van kerstmis en de kerstman voortduurt en in de toekomst voortleeft in de thuisstad van de kerstman”, aldus directeur Jyrki Niva van Lapland Safaris.

De burgemeester van Rovaniemi is verheugd dat een lokaal bedrijf het hoofdkwartier van de kerstman ondersteunt. "De basis voor kersttoerisme in Rovaniemi is solide. Met deze overeenkomst kan dat verder worden ontwikkeld."