Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, winkelen en reizen, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een “directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen”. Boosterprikken “verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen”.

Als voorbeelden van maatregelen noemt het ECDC het dragen van mondkapjes, werken vanuit huis en beperking van het aantal reizigers in het openbaar vervoer.

Daarnaast kunnen landen een maximum stellen aan het aantal mensen dat mag meedoen aan “sociale en publieke evenementen bij eindejaarsvieringen”. Ook na de jaarwisseling moeten die regels nog lang blijven gelden, verwacht het ECDC.

1,5 meter afstand weer verplicht in Nederland

In Nederland is het sinds woensdag verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet heeft de maatregel die eind september verdween, opnieuw ingevoerd vanwege het nog altijd oplopende aantal coronabesmettingen.

Dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 153.957 positieve coronatests in zeven dagen tijd. Een week eerder kwamen er nog ruim 110.000 besmettingen aan het licht.

De maatregel om 1,5 meter afstand te houden geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plaatsen als de bioscoop of het restaurant waar het coronatoegangsbewijs moet worden getoond, is afstand houden niet verplicht.

Voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt de maatregel niet, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat. Bij contactberoepen als de kapper en bij autorijles geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden en een mondmasker worden gedragen.

Kabinet bekijkt aanscherping coronamaatregelen

De meeste bewindslieden die betrokken zijn bij het coronadossier komen woensdag weer bijeen. Mogelijk wordt daar besproken of de voor 3 december geplande coronapersconferentie wordt vervroegd.

Om te voorkomen dat komende week nog meer strikte maatregelen worden genomen, riep demissionair premier Mark Rutte maandag iedereen nogmaals op de basismaatregelen zoals thuisblijven en testen bij klachten, ruimtes goed ventileren en regelmatig handen wassen beter na te leven.

De volgende vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) blijft voorlopig voor vrijdag gepland staan. De bijeenkomst wordt vooralsnog niet vervroegd, laat een woordvoerder weten. Het team adviseert het kabinet over de coronamaatregelen.

Intensivist Diederik Gommers, een van de ‘vast uitgenodigde experts’ bij het OMT, had opgeroepen om woensdag al te vergaderen. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, omdat volgens hem over tien dagen ‘code zwart’ dreigt te ontstaan. In die situatie moeten ziekenhuizen bij de ingang kiezen wie ze nog helpen en wie niet, omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn.

Kinderarts Károly Illy, een van de andere experts in het OMT, heeft geen bezwaar tegen eerder vergaderen, maar laat die beslissing aan voorzitter Jaap van Dissel. “Dit is zo belangrijk dat ik ieder moment mijn agenda kan leegmaken voor het OMT als het nodig is.”

Illy laat zich nog niet uit over de maatregelen die nodig zijn om de besmettingsgolf in te dammen en de grootste problemen in de ziekenhuizen te voorkomen. “Bij de vorige vergadering, afgelopen vrijdag, hebben we gezegd dat we de eerdere maatregelen een kans moeten geven. Wat het effect is en of het voldoende is, ga ik vrijdag horen. Voor vrijdag kan ik niet zeggen wat er moet gebeuren.”

LEES OOK: Diederik Gommers roept op tot keiharde maatregelen, omdat we anders over 10 dagen ‘code zwart’ bereiken