• Een combinatie van geopolitieke ontwikkelingen en zorgen over klimaatverandering heeft geleid tot een heropleving van de belangstelling voor kernenergie.
  • De behoefte om van fossiele brandstoffen af te stappen neemt aanzienlijk toe sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.
  • Er zijn verschillende manieren om als belegger te participeren in de groei van kernenergie.
  • Lees ook: Waarom kernenergie een comeback maakt: hoe het werkt, de voor- en nadelen, en de gevaren

Kernenergie zat lang in het verdomhoekje, maar door een combinatie van geopolitieke ontwikkelingen en zorgen over klimaatverandering staat de sector op het punt van een heropleving.

Twee rampen zetten kernenergie voor veel mensen in een kwaad daglicht: het ongeluk bij de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 en het recentere, door aardbevingen veroorzaakte lek in de centrale van Fukushima in Japan in 2011.

De realiteit is echter dat het aantal rampen in verhouding tot het aantal in bedrijf zijnde kerncentrales miniem is. Daarnaast zijn de veiligheidstechnologie en -procedures met grote sprongen vooruit gegaan sinds de kernramp in Tsjernobyl.

De urgentie om af te stappen van fossiele brandstoffen nam de afgelopen jaren sterk toe. Dat komt mede door de waarschuwingen over de klimaatverandering die steeds luider klinken en de toenemende grote bezorgdheid over het gedrag van sommige van ’s werelds grootste olieproducenten, zoals nu het geval is met Rusland en de invasie van Oekraïne.

Voor democratieën in het Westen wordt het steeds lastiger om sommige olie-exporterende regimes te steunen, als gekeken wordt naar morele argumenten. Daarnaast groeit de bezorgdheid over klimaatverandering.

Nucleaire technologie kan aantoonbaar het beste van beide werelden bieden. Het kan worden opgeschaald om betrouwbaar grote hoeveelheden energie te produceren die vergelijkbaar zijn met die van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd is de CO2-uitstoot te verwaarlozen, net als bij wind- of zonne-energie. Hierdoor liggen er kansen voor beleggers in de sector.

"Klimaatverandering en een verschuiving naar andere energiebronnen die geen broeikasgassen uitstoten, is de belangrijkste drijfveer geweest waardoor kernenergie meer op de voorgrond is getreden", zegt directeur Rohan Reddy van vermogensbeheerder Global X ETF's, die meer dan 40 miljard dollar aan vermogen beheert. "De andere reden ligt bij de recente bewustwording rond de afhankelijkheid van Russisch aardgas."

Aangezien er bij de opwekking en exploitatie van kernenergie geen broeikasgassen vrijkomen, moeten landen die hun voetafdruk van fossiele brandstoffen willen verkleinen, dit onvermijdelijk tot op zekere hoogte met kernenergie doen, aldus Reddy. Zelfs als het op voorhand duur is om nieuwe kerncentrales te bouwen. Het is immers erg lastig om klimaatdoelen te halen door exclusief in te zetten op hernieuwbare energiebronnen zoals wind.

"Je zou denken dat hernieuwbare energiebronnen een levensvatbare oplossing zijn, maar ze zijn nog relatief duur en afhankelijk van subsidies. Dus op dit moment is het een uitdaging om veranderingen uitsluitend met behulp van hernieuwbare energiebronnen door te voeren, zowel vanwege de kosten als de betrouwbaarheid van de energievoorzienng", aldus Reddy.

"Één voordeel van kernenergie is dat als de centrale eenmaal is ingeschakeld, je er in principe voor een lange periode op kunt vertrouwen. Dat is niet het geval bij zonne- en windenergie. Om voor de hand liggende redenen, zoals bij zonne-energie, moet de zon constant schijnen en bij windenergie moet de wind constant waaien."

Beleggen in uranium en bouwers van kerncentrales

Als we het over kernenergie hebben, hebben we het ook over het belang van bepaalde grondstoffen, zoals uranium. Dit materiaal wordt gebruikt bij het creëren van de reacties die nodig zijn om kernenergie op te wekken. Het is iets waar beleggers zich heel goed op zouden kunnen richten, legt Reddy uit.

Volgens de vermogensbeheerdre schommelt de huidige prijs van uranium rond de 60 dollar per pond. Hij ziet de prijs het komende jaar mogelijk met wel 30 tot 40 procent stijgen, naarmate de vraag toeneemt.

In de afgelopen drie jaar stegen Amerikaanse futurecontracten voor uranium met ongeveer 110 procent.

Er zijn verschillende beursgenoteerde beleggingsfondsen, zogenoemde exchange traded funds (ETF's) op de markt die blootstelling kunnen bieden aan de uraniumprijs en bedrijven die uranium produceren. Daaronder valt ook een fonds dat door Reddy's bedrijf wordt beheerd, de Global X Uranium ETF.

"Uranium kan zeer illiquide zijn en het is daardoor soms lastig om direct uranium te kopen", legt Reddy uit. "Daarom proberen de meeste mensen, wanneer ze in deze sector stappen, afzonderlijke aandelen of ETF's te kopen. Op basis van ETF-stromen en aandelenkoersen kun je een idee krijgen van waar het beleggerssentiment naartoe gaat.

Daarnaast raadt Reddy beleggers aan zich te richten op een mandje van aandelen die nauw verbonden zijn met zowel de uraniumproductie als de infrastructuur van kerncentrales.

Op het gebied van uraniumontginning kiest Reddy voor de Kazachstaanse producent Kazatomprom. Daarvan worden de aandelen ook in Londen verhandeld.

Ook nucleair zwaargewicht Cameco, de Sprott Physical Uranium Trust en het in Londen genoteerde Yellow Cake zijn volgens Reddy het overwegen waard.

Wat de kernenergiesector in bredere zin betreft, wijst Reddy op de Zuid-Koreaanse bedrijven Daewoo Engineering and Construction, Hyundai Engineering and Construction, en Doosan Heavy Industries and Construction.

Een andere naam die hij noemt is CGN Power, een Chinese kernenergiegroep.

LEES OOK: DeepMind, het onderzoekslab van Google, zette artificial intelligence in voor een experiment met kernfusie – dat kan leiden tot betere fusiereactoren