Een dikke zwart-witte kat kreeg internationale faam als de hoogst beoordeelde toeristische attractie in de Poolse stad Szczecin. Maar inmiddels is Gacek van de straat gehaald en heeft de kater zelfs een gezondere levensstijl aangenomen.

De kat, waarvan de naam “langoorvleermuis” betekent in het Pools, kreeg in 2020 internationale bekendheid, toen hij te zien was in een YouTube-video van het Poolse nieuwsmedium wSzczecinie.

Jarenlang leefde de corpulente Gacek in een overdekte houten doos in de Kaszubska-straat, waar hij veelvuldig eten kreeg van voorbijgangers. Dat leidde uiteindelijk tot duizenden beoordelingen en een vijfsterrenrating op Google Maps.

Met deze hoge waardering versloeg de kat zelfs de andere toeristische attracties in Szczecin, waaronder een hertogelijk kasteel uit 1346.

Een eerste vermelding van Gacek op Google Maps had 2.600 beoordelingen voordat deze werd verwijderd. Een tweede melding kreeg meer dan 500 beoordelingen. Sinds dinsdag lijkt er geen vermelding meer te zijn van Gacek.

Dat zou kunnen komen doordat de kat een nieuw onderkomen heeft gevonden.

Vroeger zat de Poolse kat Gacek uit het stadje Szczecin in een klein houten huisje. Foto: Lynne Schoeman/Reuters

Nadat hij eerder dit jaar opnieuw viral ging, uitten sommige mensen hun bezorgdheid over de gezondheid van Gacek. Men vroeg zich af of toeristen de kat te veel snoepjes gaven, meldden Poolse media.

Toen Gacek problemen kreeg met zijn tanden en gewrichten, nam de dierenwelzijnsorganisatie van Szczecin hem mee voor een medische inspectie. Een dierenarts adviseerde om de kat 4 tot 5 kilo af te laten vallen.

In september liet het dierenasiel van Szczecin op Facebook weten dat Gacek was geadopteerd en eindelijk een nieuw onderkomen had gevonden.

Het asiel deelde vorige week nog een update over Gacek waarin te zien is hoe de voorheen dikke kat is afgevallen. Gacek ziet er inmiddels een stuk slanker uit.

"Noem me vanaf nu George...George Clooney in kattenversie", zo viel te lezen in de post op Facebook. "Ik ben fit en voel me goed."

De post spoorde volgers ook aan om kattenvoer te doneren om andere katten te helpen het "wonderdieet" te volgen dat Gacek hielp zijn extra kilo's kwijt te raken.

LEES OOK: Kind of kat…of allebei: dit zijn de kosten van een extra huisgenoot