Bijna negentig overwegend vrouwelijke rebellen van de Maoïstische terreurgroep NPA (Nieuwe Volksleger) zijn door de Filipijnse president Rodrigo Duterte aan het shoppen gestuurd.

De ex-guerrilleras moesten met een aanzienlijke hoeveelheid zakgeld vier dagen lang naar Hongkong om toeristische trekpleisters en winkels te bezoeken.

Blijkens foto’s die het leger maandag heeft verspreid, hebben de ex-rebellen afkomstig van het eiland Mindanao genoten van de kapitalistische metropool. De nieuwe tactiek is een idee van Duterte en volgens legerwoordvoerder kolonel Ezra Balagtey een succes. Het is “een belangrijke therapie voor de rebellen om nieuwe vooruitzichten in het leven te zien”, aldus de kolonel.

De naar een proletarische revolutie strevende NPA bestaat al vijftig jaar. Pogingen de beweging met onderhandelingen de wapens te laten neerleggen, zijn gestrand. De NPA staat als een terreurbeweging te boek en bijvoorbeeld op het eiland Negros wijt de politie meer dan twintig moorden gepleegd tussen 18 en 28 juli aan de NPA. De beweging werft vooral aanhang onder armen in van de landbouw levende gebieden. Een topman van de beweging, José María Sison, woont overigens in Utrecht.

Duterte vindt dat de rebellen moeten gaan kijken hoe het kapitalisme het communistische China vooruit helpt.

LEES OOK: The Peak is de duurste wijk van Hong Kong: hier heeft Alibaba-oprichter Jack Ma naar verluidt een huis van $191 miljoen